Retro gyűjtemények Nyíregyházán
Retro kiállítást rendeztek a Móricz Zsigmond Könyvtárban. A tárlat célja, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje a korszak letűnt világát, valamint felfedezze értékeit.

Teljesen elvarázsolta a gyerekeket a könyvtári retro kiállítás. A tanítónők csak úgy sürögtek-forogtak, hogy minden gyermek kérdésére tudjanak válaszolni. A fiatalok minden retro tárgyról tudni akarták, hogy mi a funkciója és melyik évtizedből származik. Bencze Sándor, a rendezvény szervezője azt mondja, mostantól talán másképpen fognak a kicsik ezekre a tárgyakra tekinteni, ha meglátják őket szüleiknél, nagyszüleiknél, nem fogják őket régimódinak és feleslegesnek tartani. A retro dolgok ünneplése nem áll távol a Móricz Zsigmond Könyvtártól. Két évvel ezelőtt már rendeztek egy hasonló kiállítást az Országos Könyvtári Napokon is, valamint fotókkal, könyvekkel és koncertekkel is szeretnek a múltról megemlékezni. Az idei kiállítás megnyitóján a Nyíregyházi Arany János Gimnázium igazgatója mondott beszédet, megköszönte a gyűjtőknek, hogy megosztották a hetvenes-nyolcvanas évek világát a kisdiákokkal.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ez a kiállítás a fiataloknak szól, a gyerekeknek. Azért szól nekik, hogy megismerjék, megtapasztalják, hogy 20-30 évvel ezelőtt milyen játékokat, milyen használati eszközöket, milyen tárgyakat használtunk mi, vagy a gyerekek nagyszülei, szülei és egy kis betekintést nyernek ezzel kapcsolatosan – mondta Kantár Attila, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium igazgatója.

A tárlat nagyon változatos, mindenki találhat valami kedvére valót. Fa dísztárgyakat, játékokat, régi háztartási eszközöket, porcelán- és üveg figurákat és ásványokat is láthatunk. Az üveg vitrinekben pedig különböző kagyló féléket, játék repülőket és régi papírpénzeket is megcsodálhatunk. A gyűjtők közül sokan már évtizedek óta foglalkoznak az értékes tárgyak megőrzésével, amiket most büszkén tárnak a nyíregyháziak szeme elé. A kiállítás február végéig tekinthető meg a könyvtár olvasótermében.

Szilágyi Bella Brigitta

(Fotó: Szarka Lajos)