Restaurátorok műhelytitkai Nyíregyházán
Restaurátorok műhelytitkai címmel nyílt kiállítás a Jósa András Múzeumban. A tárlat a múzeumok életében talán legkevesebb publicitást kapó szakemberek tevékenységébe enged bepillantást a látogatóknak.

A múzeumok restaurátorok nélkül elképzelhetetlenek. Ők azok a háttérben dolgozó szakemberek, akik felújítanak és az eredeti állapotokhoz hasonlóvá varázsolnak egy-egy műtárgyat. Sokszor heteken, hónapokon át kutatnak, és aprólékos tevékenységet végeznek azért, hogy egy kiállítás tárlóiban mindig korhű kép táruljon a látogatók szeme elé. A Jósa András Múzeum most a restaurátorok tevékenységét mutatja be a közönségnek.

 

Egy szakma bemutatója

 

Havasi Dóra restaurátor, a kiállítás kurátora elmondta, a tárlaton iparművész-restaurátorok diplomamunkái szerepelnek, de egy festő és a Jósa András Múzeum restaurátorainak munkáit láthatja a közönség. Hozzátette, a céljuk az volt vele, hogy azoknak a munkáit, akik a műtárgyvédelemben tevékenykednek, jobban megismerjék az emberek.

A tárlaton a kiállított műtárgyakon kívül plakátokon tekinthetik meg az érdeklődők a restaurátori alkotófolyamatot.

 

Új „főszereplők” a múzeumban

 

Dr. Kovács Patrícia, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Múzeum restaurátora nyitotta meg a kiállítást, aki oktatóként azt mondta, ha elmegyünk egy múzeumba, akkor ott különböző tárgyakat látunk. De nincs a tárgyak mellé írva, hogy ki restaurálta, ki hozta helyre azokat és ki tette azokat kiállíthatóvá. Véleménye szerint ezért fontos egy olyan bemutató, amikor a tárgyak mellett a restaurátorok a főszereplők.

A háttérmunkákba bepillantást engedő kiállítást a látogatók érdekesnek találták.

A 18 tárgyat és 28 plakátot június 22-éig tekinthetik meg az érdeklődők a Jósa András Múzeumban.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)