Levéltári Nap – „Azok a ’80-as évek”
Fotó: Trifonov Éva

„Azok a ’80-as évek” volt a témája az idei Levéltári Napnak, amelyet csütörtökön rendeztek meg a megyeházán. A rendezvényen a szakmai előadások mellett kiosztották a Pro Archivo díjakat, a Balogh István-emlékérmet, valamint a helytörténeti pályázat elismeréseit is.

Tavaly a pandémiás helyzetre való tekintettel nem tarthatták meg a szokásos éves levéltári napokat, idén pedig a korábbi évektől eltérően csak egynapos lett a szakmai rendezvény, amelyhez a külföldi országok szabályozásai miatt idén csak hazai előadók és vendégek csatlakozhattak.

„Az első levéltári napokon még csak mi, levéltárosok osztottuk meg a kutatásaink eredményeit egymással. Aztán csatlakoztak a muzeológusok, könyvtárosok, helytörténészek, egyetemi oktatók, és a mi megyénk sajátos földrajzi helyzetéből kifolyólag hamar megjelentek nálunk és rendszeres vendégeinkké váltak a beregszászi, az ungvári, kolozsvári, pozsonyi levéltárosok és oktatók is, és mivel szerettük volna a helytörténetet és köztörténetet szinkronba hozni, hívtunk máshonnan is előadókat, így jártak nálunk Ausztriából, Németországból, sőt, még Amerikából is előadók” – mondta el megnyitójában Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának igazgatója.

A pandémiás helyzet miatt ebben az évben csak egynapos a Levéltári Nap, és külföldi vendéget sem tudtak fogadni, azonban idén legalább már meg tudták tartani a rendezvényt – hangzott el a megnyitón.

„A bezárkózás alatt a levéltár csinálta azokat a dolgokat, amelyeket látogatók és kutatók nélkül is el tud látni, de igazából akkor él a levéltár, hogyha van benne kutató, ha a távoli és a közelmúlt eseményeit valaki kutatja, azokat közzéteszi, egy olyan közfunkció ez, amely a levéltárakat nélkülözhetetlenné teszi. Másrészt viszont meg kell, hogy mutassák magukat szélesebb körben is, most terítéken azok a ’80-as évek lesznek, arról hallhatnak az érdeklődők előadásokat. Ha a világ visszaáll a normális kerékvágásba, akkor a Levéltári Napok még kifejezőbbek lehetnek, amelyet a pandémia meggátol egy kicsit” – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A rendezvényen kiosztották a Pro Archivo díjakat, a Balogh István-emlékérmet, valamint a helytörténeti pályázat elismeréseit is.

Kapcsolódó galéria

Levéltári Nap 2021