Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése

2015 augusztusában átadták az új rehabilitációs épületet és a felújított régi tömböt Központi Rehabilitációs Egység néven. A közel 500 millió forintból megvalósuló beruházás keretein belül a kórház jelenleg meglévő Rehabilitációs Osztályát 2–4 ágyas, külön vizesblokkal ellátott kórtermek kialakításával és nővér segélyhívó-rendszer modernizálásával fejlesztették. Emellett 1200 négyzetméteren megvalósult egy zöldmezős beruházás. A Központi Rehabilitációs Egységben két szinten várják a gyógyulni vágyókat. A földszinti részben hidroterápiás lehetőségek és gyógymedence segít a kezelésekben, az emeleten pedig gyógytornaterem és egyéb, a rehabilitációt segítő helyiség fogadja a betegeket.

A pályázat során több mint 80 millió forint értékben, közel 300 különböző rehabilitációs gépet-műszert és bútort is beszereztek, valamint infokommunikációs eszközökkel is növelték a gyógyítómunka színvonalát. Ezek a berendezések már megérkeztek, átvételük és műszaki beindításuk folyamatos.

 

Új lehetőségek a gyógyításban

 

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató azt mondta a projektet bemutató sajtótájékoztatón, a beruházás nagyon jelentős előrelépést jelent az egészségügyi intézmény életében. A főigazgató elmondta, Nyíregyházán elismert szakemberek dolgoznak a rehabilitáció területén, amilyen erőforrással nem biztos, hogy más intézmények rendelkeznek.

 

Új ellátási forma

 

Dr. Szilassy Géza osztályvezető főorvos elmondta, a kórház készen áll arra, hogy 2016 januárjától beinduljon egy olyan rehabilitációs ellátásforma, ami a klasszikus mozgásszervi rehabilitációban részt vevő betegekre és a kardiológiai, járóbeteg-ellátást igénybe vevőkre vonatkozik.

 

Mozgásszervi és kardiológiai rehabilitáció

 

Ezek a beszerzések is segítenek azoknak az embereknek, akik mozgásszervi, kardiológiai és pszichiátriai rehabilitációs kezelésekre érkeznek. A klasszikus mozgásszervi rehabilitáció során a megyében 300–400 ezer beteg ellátása valósul meg, a kardiológiai rehabilitáció pedig 170–200 ezer pácienst érint. Mindezeken túl a Tiszántúlon a speciális gerincvelősérült betegeket is az oktatókórház látja el, ami azt jelenti, hogy összesen mintegy másfél millió ember gyógykezelése tartozik az intézményhez.

M. E.