Reformáció 500

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert 600 ezer forintot a Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, amiből megvalósították azt a kiállítást, amely a reformáció 500 évét mutatja be. 25 nagyméretű, modern plakátról ismerhetik meg az érdeklődők a fontosabb eseményeket, személyeket és azokat a történéseket, amelyek hatással voltak Európa kultúrájára.

 

Bethlen Gábor

 

Gáll Ottó, a Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta, hogy a reformáció 500 éves évfordulójára való megemlékezést nagyon fontosnak tartották. Az igazgató hozzátette, az iskola névadója, Bethlen Gábor is a reformkorban élő erdélyi fejedelem volt, egy reformált hitű, keresztény ember, aki a Bibliára alapozta az életét. Gáll Ottó kifejtette, nekik, mint a Bethlen Gáborról elnevezett intézménynek, nagyon jó alkalom arra, hogy bemutassák ezeket az eseményeket.

A tárlat érdekessége, hogy a diákokat társaik kísérik végig, és magyarázzák el a fontosabb eseményeket.

Gulyás Gréta azt mondta, nekik, fiataloknak azért nagyon fontos a reformációról megemlékezni, mert nem csak a vallásban alkotott nagyot, hanem a kultúrát is alaposan megváltoztatta és alapjaiban rengette meg az addigi európai gondolkodásmódot a humanizmussal karöltve.

 

Vándorkiállítás

 

A vándorkiállítás anyagát nem csak nyíregyházi gyerekek láthatják, hiszen a tárlat eljut más városokba, sőt határon túli oktatási intézményei is érdeklődtek, hogyan mutathatják be ők is az anyagot. Nyíregyházán, a Bethlen Gimnáziumban február 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők a kiállítást előzetes bejelentkezést követően.

ME.