Rákosi börtönországa a múzeumban

A 20. század legsötétebb idõszaka volt az az évtized, amelyet Rákosi Mátyás neve fémjelez. Ekkor az ország börtönei, valamint internáló- és kényszermunkatáborai megteltek politikai foglyokkal. Rákosi idejében 1 milliónál több embert idéztek ügyészi vád alá, ebbõl közel 750 ezret ténylegesen börtönre is ítéltek.

 

ZSÚFOLT BÖRTÖNÖK

 

A maximum 30 ezer fõ befogadására alkalmas börtönökben kellett összezsúfolni a foglyokat. A közelmúltban nyílt idõszaki kiállítás azt szeretné tudatosítani a látogatókban, hogy az 1950-es évek Magyarországa önmagában is egyfajta börtön volt, ahol bárkit megfoszthattak személyes szabadságától.
– 1944 decemberétõl kiépültek azok az államhatalmi intézmények, amelyek a lakosságot tartották sakkban, és okkal, ok nélkül tömegesen hurcolták meg, vitték népbíróság elé, bélistázták, és börtönbüntetéssel sújtották – mondta el a kiállítás megnyitóján dr. Takács Péter, nyugalmazott egyetemi tanár, aki hozzátette, hogy mindenkinek ajánlja a tárlatot, akiknek a szülei, nagyszülei éltek ebben az idõben.

„Meg kell ismerni, hogy ezekre az emberekre milyen világ szakadt itt az orosz foglalással, a kommunizmussal, Rákosi aberrált személyiségével. Aki ezt megteszi, az megtudja majd, hogy mi a zsidó holokauszt és mi a magyar holokauszt, mert a kettõ között csak annyi különbség van, hogy az egyiket Rákosi és Sztálin csinálta, a másikat pedig Hitler és a nyilasok.”

 

DIKTATÚRA EMLÉKNAPJA

 

Dr. Bene János múzeumigazgató hozzátette, ezeket a szörnyû éveket idézi fel és tárja a látogatók elé a Rákosi börtönei címû kiállítás, amit a nagy diktatúra emléknapja köré szerveztek. A kiállítás a hódmezõvásárhelyi Emlékpont vándorkiállítás anyaga, ez egyébként megfordult már Szegeden, Vásárhelyen és többek között Szentesen is. A kiállítás április 26-áig látható a Jósa András Múzeumban.

Bruszel Dóra