Rákóczi Szövetség – Szentimrés diákok is részt vettek a sátoraljaújhelyi ünnepségen

2006 óta tagja a Rákóczi Szövetségnek a nyíregyházi Szent Imre katolikus gimnázium, nemzeti ünnepeken kiemelt programjaik közé tartozik, hogy testvériskoláikkal és határon túli magyarokkal közösen emlékezzenek a jeles napokra. A diákok részt vettek a nemzeti összetartozás napján a Rákóczi Táborban.

Folyamatosan érkeztek a diákok a sátoraljaújhelyi Rákóczi Táborba szombat délelőtt. Nagyjából ezer fiatal találkozott itt a nemzeti összetartozás napján. Volt, aki már pénteken is itt aludt, így a táborozók egy vagy két éjszakát töltöttek a teljesen megújult és sportkomplexummal bővült táborban. A Rákóczi Szövetség fő célcsoportja a 14–18 éves középiskolások, ők vettek részt nagy létszámban most is a programokon. A rossz idő miatt a négy fal közé kényszerültek a diákok, itt többek között kézműves foglalkozással és kvízzel várták őket.

Az anyukám is ott tanít az iskolában, már elég régóta, és komolyan benne van a Rákócziban. 14 éves kortól lehet jelentkezni és csatlakozni, én már ott rögtön csatlakoztam is, de korábban is volt, hogy eljártam velük és részt vettem programokon, de amióta bekerültem az iskolába, azóta tag is vagyok” – mondta az egyik szentimrés diák, Szaplonczay Febrónia.

Rákóczi Szövetség

A Rákóczi Szövetségnek jelenleg már több mint harmincezer tagja van, háromszáznál is több középiskolával és 39 egyetemmel van közvetlen kapcsolata. Céljuk a Kárpát-medencében és a világ bármely táján élő magyar közösségek erősítése. Az intézmények számára is fontos ehhez a szövetséghez tartozni.

A diákok kapcsolatokat építhetnek, megismerkedhetnek hasonló korú diákokkal. Szinte minden évben itt vagyunk ebben a táborban, több rendezvényen is részt veszünk, fontosnak tartjuk. Kolléganőm most épp Csíksomlyón van, körülbelül harminc gyerekkel, tehát ahol tudunk, ott megjelenünk, mert igazán izgalmas és tartalmas programokat tud nekünk biztosítani a Rákóczi Szövetség” – nyilatkozta a Szent Imre katolikus gimnázium pedagógusa, Makara Henriett.

Nemzetpolitika

A nemzetpolitika fontos helyszíne lett a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor, a szövetség kormányzati támogatásból tudta teljesen megújítani, illetve sportkomplexummal kiegészíteni – mondta Rétvári Bence államtitkár. Az elszakított nemzetrészek mindegyikéről jönnek ide a fiatalok táborozni, találkozni és megismerni egymást.

Mindnyájunkban bennünk él, hogy 2004-ben magyart akartak magyar ellen fordítani és azt mondtuk 2010 után, hogy ha megismerik egymást a fiatalok, akkor ez soha többé nem fordulhat elő Magyarország történetében. Ezért indítottuk el a Határtalanul programot, amely nagyon sikeres és sok százezer diák jutott el így elszakított nemzetrészekre és ismerte meg így az ottani magyarok történelmét és a mai mindennapjait és látta, hogy az ottani magyarok ugyanolyan életet élnek, ugyanolyan ruhákban és ugyanolyan zenét hallgatva, beosztva a napjaikat élnek és egy nemzethez tartozunk, akármennyire is elválaszt minket egy határ” – nyilatkozta Rétvári Bence államtitkár.

A rendezvényen Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is részt vett, aki kiemelte, nincs különbség határon innen vagy a határon túl élők között, a magyar, az magyar.