Poloska – Egyre több poloskával találkozhatunk az őszi időjárás beköszöntével
Fotó: Illusztráció

Egyre több poloskával találkozhatunk az őszi időjárás beköszöntével. A mezőgazdaságban komoly károkozásra képes rovar az átteleléshez keres ilyenkor fagymentes zugokat, amelyeket legtöbb esetben az emberi életterekben talál meg. A kiirtásuk szinte lehetetlen, és ha veszélyben érzik magukat, bűzmirigyeikből kellemetlen szagot árasztanak.

Az elmúlt hetekben úgy tűnhet, mintha egyre több poloska lenne az életterünkben. Dr. Hörcsik Zsolt biológus szerint ez annak köszönhető, hogy a jó időben ezek a rovarok még a kertekben, parkokban, különböző gazdaságokban éltek, és ott szívogatták a növények nedveit. A hűvösebb idő beköszöntével pedig egyre közelebb húzódnak az emberi életterekhez, melegebb helyeket keresve az átteleléshez.

„Rendkívül szerencsés az alakjuk, mert hát-hasi lapítottságú élőlények, egyébként, amelyekről most beszélünk, invazív fajok, egy vándorpoloska és egy márványos poloska, az egyik délről, a másik pedig keletről érkezik hozzánk. Az áttelelés azt jelenti, hogy védett, fagymentes térben igyekeznek átvészelni a telet, a lakások pedig erre tökéletesen alkalmasak. A legkisebb réseken, szellőzőkön is képesek bejutni, ilyenkor számos dolgot tehetünk velük, összeszedhetjük, felporszívózhatjuk, vagy vegyszerekkel is megpróbálhatjuk magunktól távol tartani ezeket a kis élőlényeket.”

Károkozás

A poloskák védekezésként nyitják meg a bűzmirigyeiket, és árasztanak el minket, illetve a gyümölcseinket és zöldségeinket is az őket jellemző kellemetlen szaggal, amely egyébként számos tömegoszlató harci gáznak is a komponense – tette hozzá a biológus. Ennek ellenére ezek a rovarok az emberekre nem veszélyesek, elsősorban a mezőgazdasági ültetvényekben és kertekben képesek nagyobb problémákat okozni, azáltal, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket szívogatják. Ilyenkor a nyálukból is bekerül a termésbe, amely élvezhetetlenné vagy felhasználhatatlanná teheti azokat.