Politikai gyilkosságok: ezzel a címmel indult a Deák Akadémia tavaszi előadássorozata

A hosszú kések éjszakája és a Kennedy gyilkosság is szerepel a 15 esztendős Deák Akadémia 2024-es tavaszi előadássorozatában. Április 4-től négy csütörtökön, délután fél 5-től érkeznek neves történészek a Móricz Zsigmond Könyvtár konferenciatermébe. A programot a szarajevói merénylet, és Romsics Ignác professzor nyitotta.

2008-ban kezdődött, tehát tavaly novemberben volt 15 éve, hogy elindult a Deák Akadémia történelmi előadássorozata. Most tavasszal a 28. széria indult útjára a Politikai gyilkosságok a világtörténelemben címszó alatt.

„Ez úgy indult, hogy 2008-ban én még önkormányzati képviselő voltam, és nagyon zavart, hogy a szélsőséges gondolatok felerősödtek, az antiszemitizmus, a rasszizmus. Gondoltam, hogy csinálunk egy történelmi előadássorozatot 5 előadással, amely a magyar történelem legsötétebb korszakáról, a fasizmusról, a nyilas korszakról szólt. Akkor kerültem kapcsolatba Romsics Ignác professzorral, aki azóta is segítő társam. Ebben az időszakban ő határozta meg a tematikát, mondta meg nekem, hogy kik legyenek az előadók, a témáknak megfelelően”

– fogalmazott Felbermann Endre, a Deák Ferenc Akadémia Egyesület elnöke. Történt aztán, hogy az első sorozat záróelőadása végén felállt egy úr – a volt közigazgatási hivatal akkori vezetője – és arra kérte a szervezőt, hogy ne hagyják abba a programot. Vastapssal állt a kérés mellé a telt házas közönség. Azóta ősszel és tavasszal is szólnak az érdeklődésre számot tartó előadások neves történészektől a könyvtárban. Volt előadás Trianontól a nyilas uralomig terjedő időszakról, a magyar történelem meghatározó személyiségeiről, a magyar történelem fordulópontjairól, a magyar jobboldali hagyományokról, a II. világháborúról, a „gulyáskommunizmusról” és még számtalan izgalmas témáról. Aztán folytatta a műszaki végzettségű Felbermann Endre a szervezést.

„Én egyébként humán gimnáziumban végeztem, tehát volt a vénámban valami humán érdeklődés, és szerettem is a történelmet. Én még 1966-ban érettségiztem, tehát marxista történelmet tanultam, amely nem az volt, ami a teljes valóság, ezért nekem is új dolgok voltak ebben az előadássorozatban. Újra tanultam a magyar történelmet. Végigvettük a teljes magyar történelmet, neves korszakokról, neves történelmi személyiségekről volt szó, a magyar történelem meghatározó alakjaitól kezdve, századokon át minden. Aztán bele-belecsipkedtünk az egyetemes történelembe is. Világhírű történelmi személyiségek, olyan személyek, akik meghatározták a világ sorsát Jézustól kezdve Gorbacsovon át, sok mindenki volt”

– tájékoztatott a Deák Akadémia elnöke. 67 előadó járt eddig Nyíregyházán, és 127 előadást tartottak. A legtöbbet Romsics Ignác történész professzor, aki a szarajevói merénylettel nyitotta az idei tavaszi sorozatot. Április 11-én lesz a következő alkalom, amikor a sztálini tisztogatásokról beszél dr. Kolontári Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos főmunkatársa. 18-án a hosszú kések éjszakája, majd 25-én a Kennedy gyilkosság lesz a téma, délután fél 5-től a Móricz Zsigmond Könyvtár konferenciatermében.