Csúcson a Nyíregyházi Egyetem: felvételi előeredmények kedvező jelekkel szolgálnak

Idén is népszerű a Nyíregyházi Egyetem. Közel háromezren jelölték meg első helyen a nyíregyházi intézményt. Az idei általános felvételi eljárásban is kiváló eredményt ért el a Nyíregyházi Egyetem. Majd’ háromezren jelölték meg első helyen az intézményt, így a tavalyi évhez képest idén is növelni tudta első helyes jelentkezései számát. 2023-hoz képest tíz százalékkal többen jelentkeztek első helyen a Nyíregyházi Egyetemre. Örömteli tendencia, hogy a pedagógusképzéseket idén több mint negyven százalékkal többen választották.

A tavalyi évhez képest 10%-kal többen jelölték első helyen a Nyíregyházi Egyetemet, így 2662 fiatal jelentkezett, összesen pedig több mint nyolcezer-egyszázan választották az intézmény által meghirdetett képzéseket. Az első helyes jelentkezők 80%-a állami ösztöndíjas, míg egyötödük önköltséges formát jelölt meg. Összességében elmondható, hogy növekedés tapasztalható az előző évekhez képest a sporttudományi, valamint a természettudományi területeket. Legtöbben az óvodapedagógus, a gazdálkodási és menedzsment, a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a tanító, a gépészmérnöki, valamint a programtervező informatikus képzéseket választották – fogalmaz a Nyíregyházi Egyetem sajtóanyaga.

„Jogelőd intézményeink múltja arra kötelez bennünket, hogy mind a pedagógusképzés, mind a műszaki-agrárképzés területén igyekezzünk a térségi igényeket kielégíteni. Az országos trendek a demográfiai kedvezőtlen viszonyok miatt csökkenő jelentkezési létszámot mutatnak. Kivételek közé tartozik a Nyíregyházi Egyetem, ahol nagyon jelentős a növekedés. A tavalyi év az kiugró volt, szinte megismételhetetlen. Ahhoz képest az idei évben 10% körül növekedett az első helyes jelentkezők száma”

- nyilatkozta dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora. Korai lenne hátradőlni, ugyanis a mostani eredmény az ún. nulladik körös jelentkezést mutatja, mely változhat még a sorrendmódosítás, az érettségi eredmények után, a júliusi ponthúzás előtt. A Nyíregyházi Egyetem a régió meghatározó modellváltó felsőoktatási intézménye, széles körű képzési kínálatával piacképes alternatívát és lehetőségeket kínál. Megszólította a munkavállalókat is, akik számára rövid ciklusú tanárképzési szakokat, másoddiplomás képzéseket, szakirányú továbbképzéseket indít. Az NYE a képzések folyamatos fejlesztésével, illetve gyakorlatorientált szemléletével készíti fel a hallgatóit a munkaerőpiac elvárásaira. Az intézmény kiemelt célja, hogy Nyíregyháza város, illetve a vármegye vállalataival, szervezeteivel együttműködve helyben tartsa a végzett hallgatókat, segítse munkavállalásukat és hosszú távú céljaikat a megyében, illetve a régióban. A Nyíregyházi Egyetem kiemelt hangsúlyt fektet a pilótaképzésekre, valamint a nemzetköziesítési folyamat erősítésére, így angol nyelvű képzéseit egyre többen választják Ázsiából, vagy Európa más államaiból érkező hallgatók. A tudatos építkezésnek és a minőségi oktatásnak köszönhetően az intézmény ma már megtalálható a nemzetközi oktatási térképen is.

„Ahol nagyon jelentős a növekedés, az a tradicionális – a jogelőd intézményeknél is nagyon erősnek számító pedagógus - tanárképzés. Az új területek közül kiemelném a gazdaságtudomány, informatika területét, tehát az innovatív 21. századi technológiai ismereteket nyújtó képzéseinkre is nagyon erős az érdeklődés”

- tájékoztatott a rektor. A felsőoktatási intézmények, így a Nyíregyházi Egyetem először dönthetett saját hatáskörben a megszerezhető 500 pontból az ún. intézményi 100 pont odaítéléséről. Ennek hátterében olyan felvételi előkészítő foglalkozásokat szervezett, amelyen a részt vevő diákok 100 pluszpontot kaphatnak. A felvételizőknek július 10-ig van lehetőségük a hiánypótlásra, a felvételi ponthatárokat pedig a tervek szerint július 24-én hozzák nyilvánosságra. A felsőoktatási intézmények július 31-ig értesítik a jelentkezőket arról, hogy felvételt nyertek-e az általuk megjelölt képzésekre. További részletek az intézmény weboldalán, a www.nye.hu oldalon.