Piroska és a farkas – Akcióban a Burattino Bábszínház

20–25 előadást tartanak rendszeresen műsoron a Burattino Bábszínházban. Jó félszázas repertoárból dolgoznak, azokból, mely megfordult az elmúlt 23 évben a Burattino előadásai között. Márciusban jogelődjük, a Mesekert Bábszínház megalakításának 75 éves jubileumára, és a Bábosok Világnapjára készülnek. Egy klasszikus mese előadásán jártunk náluk vendégségben.

 

A Piroska és a farkas után ezen a hétvégén bemutatják a Többet ésszel, mint erővel bábjátékot, aztán következik a Három jó tanács, vagy a Ki altatta el a tejet? Sorra kerülnek műsorra a nagyjából 50–55 előadásból álló repertoárból a mesék, hiszen mindig születnek gyerekek, és mindig újabb óvodások érkeznek a bábszínházba. Hétközben 12 óvodának tartanak bérletes előadássorozatot, szombat délután és vasárnap délelőtt pedig a családok járnak bábszínházba. Milyen kedves emlék ez a vasárnapi ebéd előtti mese, mindig jó rá visszaemlékezni!

„Nekünk ez már megszokott, bevett stílusunk, hogy a felnőtteknek is poént kell adni, hiszen a felnőtt hozza a gyereket a bábszínházba. Ha a felnőtt nem érzi jól magát, vagy unalmasnak találja, rögtön a telefon kerül elő, vagy legközelebb nem hozza a gyereket. A próbák során nagyon sok poén jut eszünkbe – általában felnőtt poén – és ami ebből megmaradhat, azt betesszük. A felnőttek ezért nagyon hálásak, jönnek és mondják, hogy értették és nagyon jó volt” – mesélte az előadás után Kerekes János, a Burattino Bábszínház Egyesületének elnöke.

Szeretem a gyorskaját, vagy küldök majd egy sms-t – mondták a Piroska és a farkas szereplői. Vagy érti ezeket a gyerekközönség, vagy nem. Mindenesetre élővé, maivá teszi az előadásokat. Mint minden művészeti ág, a báb is megújul. A közelmúltban rendezték Kecskeméten 20 együttes részvételével a profi bábosok fesztiválját. Meglepő volt, hogy paravános játék mindösszesen egy volt. A többiek asztalon vagy élő szereplőként játszanak. Artistákat, táncosokat, pantomimeseket vonnak be a játékba. A báb köztudottan komplex műfaj, hiszen van benne színház, zene, mozgás, kézművesség, nem mellesleg nevel is.

„Okos emberek mondják, a bábjáték a gyereknek a szocializálódásában nagyon sokat segít. Én inkább úgy fogalmazok, hogy a lelki fejlődésében segít. Nekünk is voltak különböző eseteink. A 3 és fél éves gyerek nem szólalt meg. Nem volt baja, csak nem beszélt. Amikor kijöttek az előadás végén, a rókával elkezdett beszélni. Vagy van olyan gyerek, aki a szemüveget nem akarta hordani, vagy volt, aki a cumit 3 évesen még nem vette ki a szájából. Én akkor elbeszélgetek a bábfigurával, és egy idő után a szülők jeleztek, hogy a gyerek hordja a szemüveget, és a cumit is kivette a szájából, hiszen az erdőben a kis állatok sem hordanak már ilyenkor cumikát” – számolt be sikereikről Kerekes János.

Március 21. a bábjátékosok világnapja. Annak hetében idén megünnepli a napot, a 23 éves Burattino Bábszínház. Ez az életük, ezt szeretik csinálni, bár szűkösek az anyagi lehetőségek. Támogatót keresnek, hogy ne tűnjön el a műfaj Nyíregyházáról. A fiatalok már nemigen hoznak áldozatot a bábjátékért. Most lenne 75 éves az egykori Mesekert. Ez a szomorúan megszűnt, vagy méltatlanul megszüntetett bábszínház országosan elismert együttes volt. Diplomákkal, kitüntetésekkel, de sokan emlékezhetnek még arra, hogy regionális bábos találkozókat rendeztek a mesekertesek. Mára eltűnt a korábbi bábmúzeum anyaga. Annyi emlékről sem tudnak a mai bábosok, hogy valami kevés dokumentumot kiállíthassanak a jubileumra. Az eseményre várják a Mesekert egykori vezetőjét, Bárdi Margitot, és valamennyi bábost, a belvárosi bevásárlóközpont 2. emeletén működő Burattino Bábszínházba.