Megváltozott ügyeleti ellátás – Új helyen a fogászat, az orvosi ellátást a mentőszolgálat koordinálja

Megváltozott az ügyeleti ellátás március elsejétől. Ezentúl az Országos Mentőszolgálat koordinálja a mentésirányítást és a 1830-as központi számon tudnak segíteni. A fogorvosi ügyelet viszont továbbra is az önkormányzat irányításában marad, viszont március elsejétől új helyszínen, a Szent István utca 14. szám alatt várják a térítésmentes ellátásra a pácienseket.

Dr. Kiss Csaba rendelőjébe hetek óta rengeteg páciens érkezik, a legtöbben még mindig influenzaszerű tünetekkel. A háziorvos itt továbbra is várja a betegeket a rendelési időben, azok, akik ezen a rendelési időn túl tapasztalnak valami betegséget, az ügyeleten kaphatnak segítséget. A rendszer azonban sokat változott március elsejétől. A járási központok mint ügyeleti helyszínek megváltozott időben fogadják a lakosságot, hétköznap délután 4 órától este 10-ig, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8-tól délután 2-ig tudják igénybe venni a páciensek az ellátást.

Új telefonszám: 1830

Az irányelv, hogy ha valakinek ügyeleti ellátásra van szüksége, akkor hívja a 1830-as telefonszámot. Ott egy mentésirányító egy kikérdezés után eldönti, hogy a beteg menjen be személyesen az ügyeletre, esetleg kiküldenek hozzá egy ügyeleti autót vagy ha nagyon súlyos a helyzet, akkor mentőkocsit küldenek érte.

A nagyon súlyos esetekkel továbbra is a 112-t érdemes felhívni, viszont a kevésbé súlyos esetekkel, ilyen például, ha valaki belázasodik, indul nála egy vírusos fertőzés, felső légúti tünetei vagy hasi panaszai vannak, akkor a 1830-as számot hívják fel. Leginkább azokra az esetekre vonatkozik ez, amelyek nem várhatnak másnapig, de ha csak tanácsra van szükség, akkor is ugyanúgy lehet ezt a számot keresni. Nyilván az a legjobb, ha az alapellátást mindenki a saját orvosánál veszi igénybe, mivel egyrészt ezzel az ügyeleti rendszert nem terheli feleslegesen, nem vesszük el a kapacitást azoktól a betegektől, akiknek tényleg sürgősen szükségük van az orvosra, illetve a saját háziorvosa mindenkit jobban ismer, ezért sokkal könnyebben kap szakszerű ellátást, hogy ha a saját háziorvosánál veszi igénybe az alapellátást” – nyilatkozta dr. Kiss Csaba.

Gyógyszereket is felírnak

Ha a telefonos beszélgetés alapján nem szükséges a személyes vizsgálat, akkor akár gyógyszert is felírnak a felhő rendszerbe, amit a páciens kiválthat egy ügyeletes patikában. Azt viszont fontos kiemelni, hogy nem az állandó gyógyszerek felírására van lehetőség a 1830-as telefonszámon keresztül, hanem az akkut panasz ellátásához szükséges gyógyszerek felírását lehet így megoldani – tette hozzá dr. Kiss Csaba.

Orvosi ügyelet

Nyíregyházán egy felnőtt és egy gyermek ellátópont is van, valamint további 13 vegyes ellátást nyújtó központ van a megyében. Ezek 16 órától este 10 óráig működnek hétköznapokon, hétvégén pedig 8:00 és 14:00 óra között. Ebben az időszakban a háziorvosok és gyermek háziorvosok vesznek részt az ügyeleti rendszerben.

Ahhoz, hogy ez az ellátás folyamatossá és biztonságossá tudjon válni, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyíregyházán működött központi orvosi ügyelet egészségügyi eszközállományát térítésmentesen biztosította az Országos Mentőszolgálat felé, ezek átadása meg is történt március elsején. Ez az új rendszer két elemből fog állni, a háziorvosi ügyeleti ellátásból, melyet továbbra is a háziorvosok fognak ellátni, valamint a sürgősségi ellátásból, ott pedig az OMSZ kap főszerepet. Új helyszínre költözött az ellátás, a Szent István utca 68. szám alá, a Jósa András Oktatókórház sürgősségi osztályára” – tájékoztatott Hornyák Attiláné, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatási szakértője.

Fogászati ellátás

A fogorvosi ügyelet az önkormányzat kezében marad, viszont az ellátás új helyre költözött, a Szent István utca 14. szám alá, az első emeleti rendelőbe várják a pácienseket. A korábbi protokollal ellentétben, előzetesen már nem kell telefonálni, viszont érdemes tájékozódni, hiszen általában sokan vannak hétvégén a fogászaton. Az elérhetőség változott, ezentúl a 42/249-923-as telefonszámon érhető el a fogászati ügyelet. Hétvégén és munkaszüneti napokon 8 és 14 óra között lehet igénybe venni a térítésmentes szolgáltatást, az új helyszínt számtalan tábla is jelzi a Szent István utca 14. szám alatti „kis SZTK”-ban, a régi városi rendelőben.