Pingpong csizmában: Demarcsekék a világhálón, avagy digitális táncok világszerte

„Legényesezz otthon!” – így szól a felhívás, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes indított útjára. Sorra felkérik a hazai hírességeket, akik aztán a produkciót követően újabbakat hívnak ebbe a ma már nemcsak országos, de nemzetközivé terebélyesedett digitális akcióba. A Demarcsek család és a Nyírség Táncegyüttes is szerepelt már a világhálón.

„Jól vagyunk és táncolunk is időnként. Részt vettünk a legényes világhírű kampányában, ahol már eddig is több százan mozdultak meg, de családi táncot is bemutattunk egy másik kihívásnak eleget téve. Ez a karikázóról szólt. Úgyhogy nem vagyunk se tánc, se mozgás nélkül” – mondta megkeresésünkre Demarcsek György, a Megyei Néptánc Egyesület elnöke, a Nyírség Táncegyüttes vezetője.

„Van ilyen, hogy együttesi kihívás. Tehát az Alba Regia Táncegyüttes Székesfehérvárról pl. kihívta a Nyírség Táncegyüttest, hogy na, akkor mutassa be, hogy éppen mit táncol. Ez ugye digitális úton történik, tehát mindenki otthon, egy megadott táncrészletet, egy szatmári koreográfia részletét fogja eltáncolni, és ezt az egyik kolleganő összevágja, ebből egy kis filmecske lesz. Ezt is lehet majd látni nemsokára az interneten. Nagyon sokan megnézik, mindannyiunknak több száz, nekem több ezer Facebook-ismerősöm van, és akkor ők ezt, ha keresik, rákattintanak az én oldalamra, akkor láthatják, de meg is jelenik az ismerősök nagy részénél, és ezt osztogatják tovább. Kaptunk nagyon sok like-ot a táncainkra a tavalyi nemzetközi néptáncfesztivál résztvevőitől is.”

Így jutott el a dolog a brazil legényesig, ugyanis az ottani magyar együttes vezetője, Pedro Marquez is bekapcsolódott, és emlékezett a tavaly nyári Nyírség Nemzetközi Táncfesztivál egyik vendégére.

Demarcsek Gyuri táncpedagógus fiával, Danival egy dühöngőhelyiségben naponta pingpongozik otthon. A nap végén meg társasozni szoktak négyesben, miközben egész héten a megszokott munkájukat végzik. Folyik a digitális oktatás a Művészeti Szakközépiskolában és a VLAMI-ban is. A megadott táncanyagokat tanulják a diákok, arra improvizálnak, amit egy telefonos felvételen követ a tanár. Van most idejük a fiataloknak elméletet tanulni, és videókon sorra nézni a különböző koreográfiákat. A Vásárhelyi iskolában is hasonló módon megy a munka, komoly digitális tananyagnak lesz az alapja a most összeállított metódus. Demarcsek György a Lions Club tagjaként pedig most is karitatív akciót szervez.

„Adj egy eszközt! kampányt csinálunk, tehát, hogy ajánljon föl az, aki megteheti egy laptopot, tabletet vagy bármilyen eszközt, mert vannak rászorulók. Nálunk is az iskolában, de számtalan helyen a megyében vannak olyan hátrányos helyzetű gyerekek, akik nem rendelkeznek ilyen digitális eszközzel, hozzájuk eljuttatjuk az adományokat. Aztán vannak ezek a védett helyek, pl. az Anyaóvó, egyszerűen ott sincs semmi. Nem tudnak kapcsolatot tartani a külvilággal, de most bemenni sem lehet, mi sem látogathatjuk őket. Vagy szoktunk járni öregek otthonába, szeretetotthonba, és nekik is kérjük a felajánlásokat. Ezekben a nehéz hetekben figyelünk arra, hogy ne tespedjünk el, mert ha szétesnek a közösségek, nem tudjuk majd felvenni a lépést, pedig vannak eltervezett feladataink, felkéréseink is. Eredetileg Indonéziába készültünk, egy tavaly nyári felkérés után, de augusztus 20-ra produkcióval kellene jelentkeznünk a városi ünnepségen. Azt már csak félve mondom, hogy június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján is lenne egy fellépésünk... – említette bizonytalanul az Örökös Aranysarkantyús Táncos. 

Minden képzeletet felülmúlóan nagy siker a néptáncosok kezdeményezése a legnagyobb közösségi oldalon, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes indított útjára. Az akcióval az otthonmaradás fontosságára, és az otthoni gyakorlás jelentőségére hívják fel a figyelmet egészen speciális módon.