Pezsdítő Szent Iván-éj a Sóstói Múzeumfaluban

A hazánkban is valamikor gyakorolt, azonban napjainkra szinte teljesen kikopott szokással, a tűzrakás hagyományával, s annak mágikus vonatkozásaival ismertetik meg a jelenlévőket. A nyári napforduló idején gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ellen, elősegíti a jó termést.
A program késő este, 21 órakor kezdődik. A jármi kiállítóházban az „Ahova a király is gyalog jár” című időszaki tárlatot nyitják meg. A július 17-éig látogatható kiállítás tabunak számító témát helyez középpontba, az illemhelyek kultúrtörténetéről „rántják le a leplet”.

A faluközpontban 22 órától a Sárkánylányok tűzzsonglőr bemutatója vezeti be az éjszakai programot, majd a szentiváni máglyagyújtás után 22.15-től élő nagykoncertet ad a Kormorán együttes.
Éjfélhez közeledve a Nyírség Táncegyüttes magyar és kelet-európai néptáncokból és népszokásokból összeállított műsora következik, amit a programzáró tűzugrás kísér: a táncosok irányításával (egyedül vagy párban) fülrepesztő biztatások közepette készülhetnek az ugrásra, hogy „szerelmet varázsoljanak”, óvják egészségüket és a bő gyermekáldást is biztosítsák egy kerek esztendőre! – Aztán gondolják meg hányszor ugranak...