Példa nélkül álló egyetemi fejlesztési program indul el
Példa nélkül álló egyetemi fejlesztési program indul el

Minden korábbinál nagyobb összeg, 1500 milliárd forint jut a felsőoktatás fejlesztésére a most kezdődött uniós költségvetési ciklusban. Durván 955 milliárdból az egyetemek infrastruktúráját és eszközeit fejlesztik, de emellett jut pénz tudományos és innovációs parkok létrehozására, és a szakképzési rendszer fejlesztésére is. Az a cél, hogy a magyar egyetemek nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek és a világranglistán bekerüljenek a legjobb száz közé – hangzott el az M1 Híradójában.

Kutatólaboratórium készül el hamarosan a Debreceni Egyetem innovációs parkjában. A tervek szerint vírus- és baktériumalapú hatóanyagokat állítanak majd elő az egyetem hallgatóinak bevonásával.

Az új laboratórium a legszigorúbb szabványoknak is megfelel majd – erről a héten Pintér Ákos, az egyetem rektorhelyettese beszélt, aki elmondta, hogy

ez a fejlesztés nagyban hozzájárul majd az ugyancsak Debrecenben megépülő oltóanyaggyár munkájához, új vakcinák kifejlesztéséhez.

Hamarosan több tudományágat is átfogó, magas szakértelmet igénylő központot is létrehoznak az egyetemen, többek között az egyik legnagyobb hazai gyógyszergyár, a Richter Gedeon közreműködésével, amely már évek óta szorosan együttműködik a debreceni felsőoktatási központtal. A tervek szerint új innovatív termékeket és technológiát fejlesztenek ki.

Elemzők szerint az ország második legnagyobb városának egyeteme jól példázza a tudás és a gazdaság együttműködését. Az intézmény évek óta partnere többek között az egészségipari, az agrár-, gép-, és a járműipari cégeknek, amelyekkel összehangolják kutatásaikat, fejlesztéseiket, illetve a vállalatok által igényelt képzéseket indítanak el.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban elmondta, hogy

a következő években eddig példa nélkül álló egyetemi fejlesztési program indul el.

Orbán Viktor abban bízik, hogy a következő évtized gazdasági hajtóereje a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás lesz. A kormányfő pénteken jelentette be, hogy a felsőoktatás modellváltását Stumpf István koordinálja majd kormánybiztosként.

A kormány tervei szerint 2021 és 2026 között az unió helyreállítási alapjából, a Magyarországnak juttatott 6000 milliárd forint negyedét a hazai felsőoktatási intézmények fejlesztésére használják majd fel.

A mintegy 1500 milliárd forintból várhatóan majdnem 1000 milliárdot az infrastruktúrára, főleg eszközfejlesztésre, nagyjából 400 milliárdot innovációs parkokra, csaknem 200 milliárdot pedig a szakképzési rendszerek fejlesztésére fordítanak majd.

 

hirado.hu