Párnaember

A helyszín egy elképzelt diktatúra elképzelt városa, ahol két gyermek holttestet találtak. Egy eltűnt néma kislányé még nem került elő. Az első számú gyanúsított Katurian. Történetei és a gyilkosságok között ugyanis egyértelmű az összefüggés.

A MAGUK KEDVÉRE KEZDTEK PRÓBÁLNI

Martin McDonagh Párnaember című darabját mutatják be a Móricz Zsigmond Színházban. A nyíregyházi teátrum négy színésze, Vaszkó Bence, Rák Zoltán, Varga Balázs és Nagyidai Gergő a maga kedvére kezdte el próbálni a színművet, Vaszkó Bence rendezésében. Az előadást aztán a színház felvette a műsorára. – Amikor elkészült a darab, akkor még csak ábrándoztunk arról, hogy milyen jó lenne a színházban eljátszani – mondta Vaszkó Bence, az előadás rendezője. – Aki eljön az előadásra, az sokat nevethet, esetleg sírhat is, de az biztos, hogy hatalmas élménnyel megy haza.

AZ IDEGEKKEL JÁTSZADOZNAK

A darabban a szabályokat lépten-nyomon felrúgó nyomozók hidegvérrel játszadoznak a gyanúsított idegeivel, de a folyamatos lelki és fizikai kínzás ellenére sem érnek el sikert. Katurian nem tesz vallomást. A történet eredetileg egy kihallgatószobában játszódik, a nyíregyházi színpadon viszont gyermekjátékok hevernek. Mindez szimbolikus. Amit az ember otthonról hoz, az nagyon meghatározza, és itt, ebben a darabban ez nagyon erősen látszik – mondta Rák Zoltán, a darabban írót játszó színész. – A szülők rosszul bánnak a két kisgyerekkel, és nem véletlen, hogy ők ketten tovább viszik ezt a mentalitást, hiszen az ember általában felnőttkorában is olyan, amilyennek nevelték. És a darab érdekessége, hogy kiderül, ez nemcsak a testvérekkel történt így, hanem a nyomozókkal is.

A KÖZÖNSÉG IS NYOMOZHAT

– A Párnaemberben gyilkost keresnek. A történet nem kifejezetten krimi, de a közönség azért az előadás közben végig nyomozhat. A nézőknek elég sok lehetőségük lesz arra, hogy gondolkodjanak – mondja Varga Balázs. – Szerintem ez nagyon jó, hogy olyan dolgot csinálunk, ami egyrészt minket, színészeket is megmozgat, és a közönséget is, így együtt egy olyan közös élményt hozunk létre, amelynek a vége katarzis lehet.

A Párnaember a darabbeli író történeteinek világában is játszódik. Ezeken a meséken keresztül ismerjük meg Katurian és testvére múltját, és a novellák mentén derül ki szépen lassan az igazság a gyilkosságokról. A Párnaember című előadást március 4-én és 21-én bérletszünetben láthatja a nyíregyházi közönség a Krúdy Kamarában.

F. A.