Páratlan hulladékszállítási rendszer jött létre Nyíregyházán

Méregdrágák, korszerűek és mindennel felszereltek a THG Nonprofit Kft. legújabb járművei. Mostantól ezekkel a korszerű, modern gépekkel szállíthatják el a háztartásokban keletkezett szemetet és hulladékot Nyíregyházán. Összesen 13 járművet és 22 ezer nagy méretű, a köznyelvben csak sárga kukaként emlegetett edényt szereztek be egy eszközpark-fejlesztési pályázaton, emellett pedig a cég informatikai rendszerét is fejleszthették a forrásokból. A kommunális kukákat például kiokosították, chippel szerelték fel, hogy az illetéktelen igénybevételt kiszűrjék.

A számítástechnikai rendszer segítségével minden kukaürítést regisztrálnak ezentúl a THG Nonprofit Kft. központjában. Ha nincs chip a kukán, a rendszer azonnal jelzi és fénykép készül, hol, mikor, mi került a kukásautóba. A szolgáltató igazgatója szerint ezzel optimalizálni lehet a járatszámokat, hatékonyabbá válik a szemétszállítás és védeni tudják a jogkövető állampolgárok érdekeit. A legfontosabb cél pedig az, hogy ne növekedjen a szeméthegy a város határában, a lehető legtöbb hulladékot újra lehessen hasznosítani.

További képekért kattintson a fotóra!

– Én úgy gondolom, hogy ezek az eszközök a lakosság kényelmének és közérzetének javítására fognak szolgálni, ugyanúgy a közszolgáltató is profitálni fog ebből, mert a lakosságnál keletkező szelektív hulladék mennyisége szerintem lineárisan az edényzet kiosztásával meg fog emelkedni alsó hangon, valamint az önkormányzat is profitálni fog – mondta Petró Árpád, a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. igazgatója.

A Magyarországon még páratlannak számító hulladékszállítás-fejlesztés több mint 1,2 milliárd forintba került, azonban az önerő-támogatás miatt csupán 6 millió forinttal terhelte meg a város költségvetését. Ezt már Nyíregyháza polgármestere mondta, miután megtekintette az új gépeket. Dr. Kovács Ferenc kiemelte, az a cél, hogy nyugat-európai színvonalon működjön a szemétszállítás és a hulladékkezelés Nyíregyházán.

– Olyan várost szeretnénk, ahol az emberek jól érzik magukat, a hulladékgyűjtés, -kezelés, -szállítás, illetve -feldolgozás a legmodernebb körülmények között zajlik. Ez a projekt innovatív megoldásokat is tartalmaz, és emellett úgy is történik, hogy egy optimális költségráfordítással jár együtt, valamint a város környezetterhelése is csökken – tette hozzá a polgármester.

Dr. Kovács Ferenc hozzáfűzte, a szemétszállítás modernizálásán túl számos olyan intézkedést hozott a város, ami a közszolgáltatások színvonalát emelte és hozzájárult a környezetvédelemhez. Ilyen a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, vagy éppen a bicikliút-hálózat fejlesztése.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)