Pályázati programok

Bár a diákoknak kezdetét vette a nyári vakáció, mégis növendékekkel volt tele a Vikár Sándor Zeneiskola. A tanév befejeztével a munka nem állt meg, kötetlenebb programmal várják a gyerekeket. Három pályázatot nyert az iskola, mint Tehetségpont. Az egyik egy egyéni fejlesztési program, amelyben a zeneiskola fafúvós tanszakának furulyás növendékei vesznek részt külön-külön, egyénre szabott fejlesztési módszerben, ahol vendégművészek tökéletesítik a gyerekek játékát. Szentpéteri Fanni hetedik éve növendéke a zeneiskolának. Egyáltalán nem bánja, hogy a nyári szünetben is gyakorolnia kell. A furulyás növendék azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, számára hatalmas dolog az, hogy vendég tanárnővel dolgozhat, tőle tanulhat és olyan helyekre juthat el, ahová magától nem volna lehetősége.

 

Egyéni fejlesztés a fúvósoknál

 

A fúvósokat Kállay Katalin zenetudós, furulyaművész tanítja olyan dolgokra, amelyekkel tanév közben nem találkoznak a növendékek. A zenetudós, furulyaművész egyénileg foglalkozik a fúvós növendékekkel. A régi zene titkaiba vezeti be őket, felhasználva többéves, külföldön szerzett tapasztalatait.

 

Komplex témahét

 

Egy másik program keretein belül témahét vette kezdetét. A zeneiskola növendékei komplex módszer segítségével tanulnak és töltik szabadidejüket. Hajdú Ágota, a Vikár Sándor Zeneiskola zenepedagógusa kifejtette, a héten Berg Judit Alma című regényét dolgozzák fel közösen a gyerekekkel. Kézműves foglalkozásokkal, játékkészítésekkel, sport- és tánctevékenységgel, és természetesen zenével közelítik meg a kortárs szerző művét.

További képekért kattintson a fotóra!

Alkalmanként a sakkot is segítségül hívják a zenepedagógusok, aminek oktatása az elmúlt tanévben bekerült a zeneiskola programjába, hiszen a sakk fejleszti a zenéhez szükséges gondolkodási képességet. A zene szabályait a sakk módszerein keresztül tanulják meg a gyerekek, ezáltal együttműködő képességet, logikus, stratégiai gondolkodást sajátítanak el a játszva tanulás módszerével.

 

Tanár-növendék együttes

 

Egyedülálló az iskola életében az a kezdeményezés, amely a kortárs zenét népszerűsíti a növendékek körében. Kerek Gábor zeneszerző három darabját próbálja az alkalmi tanár-növendék együttes, amit egy udvari muzsika keretein belül mutatnak majd be június 25-én.

 

A pályázati lehetőségek jelentősek a Vikár Sándor Zeneiskola életében

 

Tamás Attila, a Vikár Sándor Zeneiskola igazgatója a pályázatokat fontosnak ítélte meg az intézmény életében. Azt mondta, ezáltal plusz forrásokhoz juthatnak hozzá. Az igazgató elmondta, kollégáinak nagyon sok ötlete támad egész évben, amire nem biztos, hogy könnyen elő lehet teremteni az anyagi feltételeket. Egy pályázat ebben nagyon sokat segít.

A pályázati programok június végéig kínálnak tanulási és szabadidős elfoglaltságot a Vikár Sándor Zeneiskola növendékeinek.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)