Pályaorientáció – Városi szülői értekezletet tart a Nyíregyházi Szakképzési Centrum
Fotó: Szarka Lajos

Városi szülői értekezletet tart a Nyíregyházi Szakképzési Centrum október 4-én. A program célja, hogy a szakképzés változásait és lehetőségeit ismertessék a tanulókkal és a szülőkkel egyaránt. Emellett pályaorientációs nyílt napokkal is segítik a továbbtanulás előtt álló fiatalokat.

Több mint 1500 tanuló kezdte meg tanulmányait a 2021/2022-es tanévben a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 iskolájában. Az 50 induló osztályban a képzések technikumban és szakképző iskolai rendszerben folynak, mintegy 19 ágazatban. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum fontos feladatának tekinti a pályaválasztás előtt álló általános iskolások és szüleik iskolaválasztás előtti teljes körű tájékoztatását, ezért városi szülői értekezletet tartanak október 4-én, amely keretében mindenkit részletesen tájékoztatnak a pályaválasztás lehetőségeiről – erről Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója beszélt televíziónknak.

„Mi elsősorban szeretnénk felhívni a figyelmüket a szakképzési törvény változásaira, szeretnénk megismertetni a két iskolatípust, a technikumot és a szakképző iskolát, szeretnénk minél több információt nyújtani a 19 ágazatról, amelyeket iskoláinkban oktatnak. Már nem kell szakmát, csak ágazatot választaniuk, és szakképző iskolában 9.-ben, technikumban 9-10.-ben ágazati alapozást folytatunk, ott fognak szakmát választani.”

A városi szülői értekezleten tájékoztatnak majd az ösztöndíjrendszerről, azokról a támogatási lehetőségekről, amelyek újak a szakképzésben, valamint a szakirányú oktatás kereteiről is. A főigazgató hozzátette, valamennyi iskola és tanműhely nyitva áll a szülők és a tanulók előtt, így személyesen is megnézhetik és kipróbálhatják az elérhető ágazatokat.

„Idén szeretnénk egy új lehetőséget kínálni az általános iskolák vezetésének, két kollégám mozgóvá teszi a digitális alkotóműhelyt, kivisznek olyan eszközöket, amelyekkel közelebb kerülhetnek a tanulók egy-egy szakmához. Szeretnénk felajánlani a segítségünket a pályaorientációs napokon, és idén is szívesen látjuk a csoportokat a tanműhelyeinkben és duális partnereinknél, ahol megmutatjuk a szakmai lehetőségeket.”

A szülők további információkat érhetnek el a szakképzési centrum és az iskolák weboldalain, valamint a szakmákat és ágazatokat bemutató tájékoztató füzetben – tette hozzá a főigazgató.

Kapcsolódó galéria

NYSZC sajtótájékoztató 20210928