Óvodai jelentkezés – Május 12-ig kell bejelenteni a 3 éves gyerekeket a szülőknek
Fotó: Szarka Lajos

Május 12-ig kell bejelenteni a nyíregyházi önkormányzati óvodákba a 3 éves gyerekeket. Több intézményt is megjelölhetnek a szülők, de a körzetes óvoda köteles felvenni az intézménybe jelentkezőket. 

Nyíregyházán 1157 gyerek tölti be augusztus 31-ig a 3 éves kort. Ők óvodakötelesek, legalábbis napi 4 órát kell hogy eltöltsenek társaik között. Két módon jelentkezhetnek a szülők, és három intézményt is választhatnak Nyíregyháza 35 óvodája közül. A jelentkezési lapok elérhetőek a városháza oldalán, és ezen találják a csatolni szükséges dokumentumok jegyzékét. Munkáltatói igazolás is szükséges, ha a munkahelyhez közeli óvodát választ a család.

Dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály osztályvezetője kiemelte:

„Személyesen három napot biztosítunk, ez 2021. május 10-11-12., illetőleg lehetőség van e-mailben is jelentkezni. Ha valaki e-mailben adja be az óvodába a jelentkezést, már megteheti, legkésőbb május 12-ig. Lehetőséget biztosítunk a szülőknek arra, hogy jelöljék meg, melyik óvodába szeretnék a gyereküket beíratni, és három óvodát is megjelölhetnek. Nagyon fontos, hogy ha nem körzetes óvodába szeretnék beíratni a gyermeket a szülők, de az az óvoda nem tudja fogadni, akkor a körzetes óvoda köteles felvenni. Az óvoda szemszögéből ez azt jelenti, hogy előnyt élveznek azok a gyerekek, akiket a körzet szerinti óvodába írattak be a szülők.” 

Ezután már az óvodák bonyolítják a felvételt, és egymás között egyeztetik a csoportokat, majd június 11-ig értesítik a döntésről a családokat, e-mailben vagy postai úton. A körzeti óvodákról is tájékozódhatnak a városháza oldalán.

„Van egy formanyomtatvány, ez a varoshaza.nyiregyhaza.hu oldalról letölthető, ezt az óvodai jelentkezési lapot kell kitölteni, illetve leírtuk az óvodai jogviszony létesítéséről szóló tájékoztatót, hogy melyek azok a dokumentumok, amit csatolni szükséges ehhez. Elsősorban a gyermeknek a lakcímet igazoló hatósági igazolványát, a szülőre vonatkozó adatokat. Abban az esetben, ha olyan óvodát választ a szülő, amely a munkahelyéhez közeli óvoda, akkor munkáltatói igazolás szükséges még hozzá. Ha valaki nem tudja, hogy melyik a körzetes óvodája, azt szintén a varoshaza.nyiregyhaza.hu oldalon meg tudja tekinteni.”  – tette hozzá Dr. Krizsai Anita.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján minden 3. életévét betöltött gyereket kötelező óvodába íratni, mely alól indokolt esetben lehet csak felmentést kérni a megyei kormányhivatal járási hivatalától. Fontos információ az is, hogy szükség és hely esetén azok a gyerekek is óvodába mehetnek, akik fél éven belül töltik majd be a harmadik évüket.

 

Kapcsolódó tartalom:

Hirdetmény az óvodai felvételről – Minden hasznos információ és dokumentum egy helyen