Operatív törzs: hamarosan már hatféle vakcinával lehet oltani

A legfrissebb koronavírussal kapcsolatos adatokról, intézkedésekről tájékoztatott az operatív törzs.

A középiskolák csak május 10-én állnak vissza a jelenléti oktatásra, az érettségiknek pedig csak írásbeli vizsgarésze lesz – közölte a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán elmondta: azért döntöttek így, hogy az érettségiket minél nagyobb biztonságban meg tudják tartani, viszont a felkészítő kiscsoportos órákat továbbra is meg lehet szervezni.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy idén sem lesz kötelező érettségit tenni, a befizetett vizsgadíj szeptember 30-ig visszaigényelhető, az előre hozott vizsgákat azonban idén megtartják, összesen mintegy 100 ezer érettségizőre számítanak.

Április 19 közel van az érettségihez, ezért úgy döntöttek, hogy a 9–12 évfolyam május 10-én térhet vissza a jelenléti oktatásra. A bölcsődék, óvodák, és alsósok pedig április 19-től térhetnek vissza.

Csak írásbeli érettségi lesz, azonban megtartják az előre hozott vizsgákat – magyarázta. Szóbeli vizsga csak ott lesz, ahol nincs írásbeli. Aki mégsem vizsgázik, a vizsgadíjakat visszaigényelheti, ahogyan ez tavaly is volt.

„Az érettségik biztonságosan megszervezhetőek” – hívta fel a figyelmet.

Az egészségvédelmi intézkedéseket szintén a tavalyi modell szerint biztosítjuk, a vizsgák lebonyolítása során be kell tartani az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozott egészségvédelmi intézkedéseket. Egyazon helyiségben tehát 10 fő tartózkodhat és írhatja meg az írásbelit. A fertőtlenítést, a testhőmérséklet mérést, és a távolságtartás szabályait a tavalyinak megfelelően alkalmazzuk az idei érettségiknél is” – részletezte.

Kiss Róbert alezredes ismertette a rendőri intézkedéseket. Az elmúlt 24 órában nem került sor üzletek bezárására. Mintegy 173-an szegték meg a kijárási tilalmat.

Galgóczi Ágnes az NNK osztályvezetője, elmondta, több mint hétezer új fertőzöttet regisztráltak. Az oltási program ütemezetten halad.

Magyarországon a lakossághoz viszonyított átoltottság mértéke 26,7 százalék, amellyel másodikok vagyunk az Európai Uniós ranglistán. Az EU-nak mindösszesen 13,8 százalékos az átlagos átoltottsága. Jövő héttől már hatféle oltóanyag válik elérhetővé, nem szabad különbséget tenni a védőoltások között, akit hívnak az éljen az oltás lehetőségével, hiszen csak a védőoltásokkal, illetve a járványügyi szabályok betartásával lehet a járványt megfékezni”.

Bár előfordulnak mellékhatások a vakcina után, de ez természetes velejárója. Így mindenki vegye fel a második adag vakcinát is, mert csak így fejti ki teljesen a hatását – hívta fel a figyelmet.

 

Forrás: hirado.hu