Otthonról Haza – Nyíregyházára érkezett a Kárpátaljáról Budapestre tartó biciklis csapat
Fotó: Illusztráció

Összekötni a Kárpát-medence magyarságát – ez a célja az Otthonról Haza című rendezvénysorozatnak, melynek részeként minden szomszédos országból indultak határon átívelő, 3–9 napos vándor kerékpártúrák. Hétfőn Beregszászról érkezett delegáció két keréken a megyeszékhelyre, akik táncos-lapcsánkás fogadtatásban részesültek, kedden délelőtt pedig a városvezetéssel és Nyíregyháza országgyűlési képviselőivel megkoszorúzták a nemzeti összetartozás emlékművét, majd továbbindultak a főváros felé.

Taps fogadta a Nyíregyháza főterére érkező zarándok csapatot hétfőn délután. A kárpátaljai biciklisták 130 kilométer után gurultak be a Kossuth térre, s a zászlóvivő egy rögtönzött beszéddel köszöntötte a fogadásukra összesereglett nézőket: „Árpád apánk és a hat vezére azt üzeni Nyíregy lakosainak, hogy aki magyar, szeresse egymást!”

Összetartozunk

Az önkormányzat nevében Jászai Menyhért alpolgármester köszöntötte a kerékpáros delegációt, aki elmondta, egy szimbolikus nemzetegyesítő missziót teljesítenek a vállalt túrájukkal. – Éljen magyar bárhol a világon, összetartozunk, egy vérből valók vagyunk. Számunkra, akik itt vagyunk ebben a viharvert sarokban, a kelet-magyarországi régióban, a Kárpát-medencében, ez különösen fontos, így Nyíregyháza számára is. Ezt tevőlegesen is megmutatjuk azokkal a programokkal, amelyekkel jelen vagyunk Kárpátalján.

Múltidézés

A lapcsánkás uzsonnát megelőzően az Ifjú Igrice Táncegyüttes adott a vendégeknek ízelítőt abból, milyen páratlanul gazdag is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei néphagyomány, majd este a Mandala Dalszínház Hiszek egy hazában című zenés, történelmi műsorára voltak hivatalosak a Sóstói Múzeumfaluba. Kedden reggel pedig már Nagy Csaba tárogatóművész a hungarikummá emelt hangszerrel idézte meg a Rákóczi kort, melynek számos lenyomata van Kárpátalján.

Kifejező emlékmű

Történt mindez Nyíregyháza legújabb emlékhelyénél, a júniusban felavatott nemzeti összetartozás emlékművénél, ahol dr. Ulrich Attila alpolgármester azt mondta, a szobor megszületése is széles összefogás eredménye, mely az egyik legkifejezőbb Magyarországon. – Az emlékműnek az alja egy honfoglalás kori hajfonat korong, a fának a gyökerei a mélybe mennek – több ezer éves vándorlás előzte meg a magyar törzsszövetség hazakeresését. Az ágai a magasba nyúlnak, a napkorona pedig lényegében a nemzetünknek a határtalanságát is jelképezi.

Nemzetegyesítő erő

Nyíregyháza mindkét országgyűlési képviselője is köszöntötte a Kárpátaljáról Budapestre, az augusztus 20-i ünnepségre tartó vándorokat. Dr. Szabó Tünde (FIDESZ-KDNP) kiemelte, a kerékpározás az egyik legnépszerűbb mozgásforma világszerte, a sportnak pedig nemzetegyesítő ereje is van, gondolva az olimpián nemrég közösen megélt sikerekre, mikor 15 millió magyar szíve dobbant egyszerre. – Ez is azt jelenti, hogy a sporton keresztül bizony tudjuk erősíteni a nemzetünket, hazánkat, és ez az összetartó, közösségteremtő erő semmi másban nem tud így megmutatkozni, csak a sporton keresztül.

Újraegyesítés és büszkeség

Dr. Vinnai Győző (FIDESZ-KDNP) kiemelte, az elmúlt tíz év a nemzeti újraegyesítés és büszkeség évtizede volt, melynek egyértelmű kezdeteként 2010-ben megszavazta a parlament a kettős állampolgárságról szóló törvényt, mely azt üzente, nincs többé külön anyaországi és határon túli magyar, még ha a fogalmakat használjuk is. – A lélekben történő egyesítés után jogilag, dokumentum szintjén is megtörtént a magyarság egyesítése, éljen bárhol a világon.

Bringás összekötés

A rendezvény a nemzeti összetartozás emlékművének koszorúzásával zárult. A kárpátaljai résztvevők továbbindultak Gyöngyös irányába, hogy az államalapítás ünnepén a fővárosban találkozzanak az Őrvidékről, Felvidékről, Délvidékről, Muravidékről és Erdélyből érkező kerékpáros túrázókkal – így kötik össze a Kárpát-medencét bringával a Lajtától a Kárpátok csücskéig.

 

Kapcsolódó galéria

Otthonról haza - a Nemzeti Összetartozás Emlékművének koszorúzása