Ötmilliárdot kapnak a dohánytermesztők

– Két hónap múlva ebből palánta lesz! – mutatta a gondosan elvetett dohánymagvakat a munkás egy apagyi fóliában. A falu határában már az ágyásokat készítik elő. A magvak fóliasátorban, polisztirol ágyásokban kelnek ki, a palántákat pedig majd májusban ültetik ki a földekre. A megyében sok ezer idénymunkást foglalkoztat az ágazat. Van olyan nyírségi település, ahol az önkormányzat például dohánytermesztő gazdasági társaságot hozott létre és ez a cég a legnagyobb munkaadó a faluban. – Nyírtéten 350 lakóház van, és májustól október végéig csak a dohányágazatban kifizetett nettó munkabér összege meghaladja a 2,5 millió forintot – mondja Révész Dezső, a település polgármestere.


20 EZER EMBERNEK AD MUNKÁT AZ ÁGAZAT


Országosan mintegy 20 ezer embernek ad munkát a dohánytermesztés. Ezért kongatta meg a vészharangot az ágazat, amikor kiderült, 2014 az utolsó év, amikor a dohánytermesztők szerkezetátalakítási támogatást kaphatnak. Hosszú egyeztetés után azonban a szaktárca úgy döntött, idén 5 milliárd forint támogatásban részesülnek a dohánytermesztők.

– A támogatás nélkül a több mint 400 éves múltra tekintő magyarországi dohánytermelés befejezte volna a tevékenységét – hangsúlyozza Bényei Illés. A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke szerint a szaktárca támogatása nélkül kivérzett volna az ágazat. – Ötmilliárd forint, ez 60 százaléka annak a támogatásnak, amit az ágazat a korábbi években az Európai Unió által folyósított szerkezetátalakítási támogatás révén megkapott. Ez arra elég, hogy a 2015-ös évet a termelők remélhetőleg nem veszteséggel, hanem legalább egy nullás eredménnyel végig tudják vinni. – Talán így még egy kis nyereséget is el tudunk képzelni – tette hozzá az érdekvédelmi szervezet vezetője.


2016-BAN ÚJBÓL PÁLYÁZHATUNK


A szaktárca közlése szerint a támogatás egy részét, mintegy 3,5 milliárd forintot a gazdák új kérelem nélkül kapják meg, a korábbi igénylésük alapján. A fennmaradó források kifizetését egy új rendeletben szabályozzák majd.

– Meg fogunk jelentetni egy olyan új támogatási jogcímrendeletet, amely lényegében a korábban meglévő termelési jogosultságokon alapulva még további 1,5 milliárd forint kifizetését fogja lehetővé tenni 2016-ban – közölte Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Közben az is kiderült, hogy a 2016-tól dohánytermesztők újból pályázhatnak majd különböző uniós és hazai forrásokat tartalmazó támogatásokra. Ez biztosíthatja az ágazat fennmaradását. Ehhez kapcsolódva a megyei gazdálkodók számára érdekes hírt adott közre az MTI, mely szerint eddig több mint 3700 hektár dohányültetvény termésének átvételére kötött szerződést a Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. Ezt az amerikai Universal Corporation nyíregyházi leányvállalatának vezérigazgatója, Bittner Imre közölte a távirati irodával.

Z. Pintye Zsolt