Ösztöndíjas képzőművészek munkái Nyíregyházán

Különleges sakktáblák, Nyíregyháza helyszínei és a város egykori villamosa. Többek között ezeket mutatják be azok az alkotások, amelyeket a Pál Gyula Terem falain láthatnak a művészetkedvelők. Nyíregyháza 2014. évi képzőművészeti ösztöndíjasainak munkáiból nyílt tárlat a kiállítóteremben. A nagyközönség azokat az alkotásokat nézheti meg, amelyet Homoródi Éva festőművész, Molnár Dóra Eszter grafikusművész és Szepessy Béla grafikusművész az elmúlt egy évben készített.

A kiállítás megnyitóján dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta: a városban fontosnak tartják a kortárs képzőművészet támogatását.

– Szükségük van a támogatásra, mert a nyíregyházi képzőművészek alkotásainak egy része bekerül vagy közgyűjteménybe, vagy a Városi Galériába – mondta dr. Ulrich Attila. – Muszáj az utókornak tudnia, látnia 50–100 év múlva, hogy egy adott korban hogyan gondolkodtak a művészek, mit festettek, mik voltak az álmaik, vágyaik, mit szerettek volna kifejezni. A nyíregyházi önkormányzat azért támogatja a művészeket, hogy alkossanak, fejezzék ki magukat. A kultúrának ezt a területét is nagyon fontosnak tartjuk.

További képekért kattintson a fotóra!

Homoródi Éva képein Nyíregyháza helyszíneit, épületeit, a mindennapi élet színtereit mutatja meg.

– Nyíregyháza olyan épületeit mutatom meg, amelyek mellett talán a hétköznapokon elszaladunk – mesélte Homoródi Éva. – Én megálltam, megnéztem őket, és megpróbáltam a szemlélőnek átadni. Úgy gondolom, a nyíregyháziak számára ez talán egy picit több információ, mint egy dekoratív kép.

Molnár Dóra Eszter egy olyan sorozatot készített, amelynek alapvető motívuma a sakk volt és a stratégia alapvető szimbóluma.

– Azért választottam témául a sakkot, mert egyrészt gyönyörű grafikai elemnek tartom, másrészt pedig a mondanivalója számos lehetőséget rejt. Összefüggésbe hozhatom az emberi kapcsolatokkal – mondta Molnár Dóra Eszter. – A nagyobb installációban a sakktábla egy olyan mezőt jelent, amit életünk során végig kell harcolnunk, küzdenünk, és ha akadályokba is ütközünk, ha még azokat át is hidaljuk, akkor is többnyire falnak ütközünk, úgyhogy ez lehet egy figyelemfelhívó szimbólum például egy pályakezdő nehézségeire, de számos további aspektust is rejt.

Szepessy Béla grafikusművész most színes képeket hozott a tárlatra. Az alkotások az egykori nyíregyházi villamost mutatják be.

– Ezek „A vágy villamosa a villamos vágya” sorozat képei – mondta Szepessy Béla. – Gyermekkorom meghatározó élménye volt az a hangulat, ahogy végigdübörög a városon a villamos, majd a városközpontban át lehetett szállni a nyitott villamosra és azzal ki lehetett menni Sóstóra. Ez egy olyan élmény volt, ami a mai napig bennem él, és azt hiszem, hogy egy város arculatát határozza meg a villamos, attól lesz igazán város, hogy a villamos ott „csoszog”, és azokat az emlékeket szerettem volna képpé tenni, amelyek kapcsolódnak Nyíregyházához.

A kiállítást dr. Vitéz Ferenc költő nyitotta meg. A tárlat szeptember 5-éig látható a Pál Gyula Teremben.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)