Őszi átállás – abroncsok, fékek, akkumulátor, ablaktörlők. Ellenőrizzük járműveinket!
Fotó: Illusztráció

Hogy biztonságosan célba érjünk gépjárművünkkel, érdemes felkészíteni az autót még a nagy hideg beköszönte előtt, legyen szó akár egy 1-2 éves modern járműről vagy idősebb, akár 15-20 éves személygépkocsiról.

Ám nemcsak az abroncsokat kell lecseréltetni! Fék, hűtővíz, zárak és akkumulátor – többek között ezeket is érdemes ellenőrizni gépjárműveinken októberben. Szinte mindenki hallott már olyan esetről, hogy nem indult el az autó a hidegben; legtöbbször az akkumulátor miatt. Érdemes megtisztítani a korróziótól és amennyiben három évnél régebbi az aksi, nem árt a teljesítményét megmérni – mondja Lajsz Ferenc autószerelő:

Az akkumulátor vásárlásánál nagyon lényeges az akku teljesítménye – a mai korszerű gépkocsik sok elektronikai dologgal vannak felszerelve, azok abszolút leszívják az akksi teljesítményét és a hideg indításnál ez egy nagyon lényeges dolog. Már nem kell fölvinni az akkut kis szatyorban a lakásba este, hanem nyugodtan maradhat éjszaka is az autóban és így reggel bátran lehet indulni.

Az őszi-téli időszakban a pára is gondot okozhat, főleg ha az belül, az utastérben jelentkezik. Tehetünk ellene! Cseréljük a pollenszűrőket és a szövet szőnyegek helyett használjunk gumiszőnyeget, hótálcát.

Fontos, hogy ne csak járműveinket, hanem magunkat is készítsük fel az őszi-téli időszakra, hiszen megváltoznak az út- és látási viszonyok. Dr. Vajtó Levente az MRFK mb. közlekedésrendészeti osztályvezetője azt mondta:

Hogyha 6-7 fok alá csökken a hőmérséklet, ajánlott a téli gumira váltás – a téli abroncsok megfelelő tapadást biztosítanak. De a járművezetők részéről is átállást igényel az őszi időjárás. Arra kell számítanunk, hogy járművünk a csúszós úton nehezebben áll meg, nagyobb lesz a féktávolságunk, ezért mindenféleképpen csökkentsük a sebességet, illetve készüljünk fel arra, hogy hamarabb sötétedik. Sötétben pedig nehezebben vesszük észre a gyalogosokat, esetleg kerékpárosokat.

A rendőrök azt mondják, fontos, hogy a gépjármű világítóberendezései is megfelelően működjenek, és ne legyenek szennyezettek!