2019 harmadik negyedéve némi megtorpanást hozott az ingatlanpiacon – Íme a részletek!

Az árak tekintetében még a növekedés jelei látszódnak, sőt az ingatlanosok arra hívják fel a figyelmet, az 5 százalékos áfa januári kivezetése újabb emelkedést hozhat az áraknál.

A harmadik negyedév némi megtorpanást hozott az ingatlanpiacon, annak ellenére, hogy csak szeptemberben 13 ezer feletti adás-vételt becsültek a szakértők. A kereslet összességében csökkent, ez derül ki az elemzésekből és az értékesítők is ezt tapasztalták. Ráadásul az építkezések is kicsit megtorpanni látszódnak. Erről is szólt Vareha Tamás (Duna House) ingatlanértékesítő:

A nagy építtetők, akik tőkeerősek, ők építenek. Akik nem tőkeerősek, azok visszavettek a jövő év január elsejei 5%-ról 27%-osra növő áfa miatt. Úgyhogy a jövő évben én úgy gondolom, hogy sokkal kevesebb lakás épül majd, mert a tőkeerős vállalkozások építenek majd, ami az új építésű ingatlanok árait biztosan fölfelé fogja vinni. A 22%-os különbözet, ami januártól következik be, nem érződik majd teljesen az árakon, de egy 10%-kal biztosan nőnek majd az árak. Fontos, hogy az új ingatlanok árai határozzák meg valamilyen szinten a használt piaci árakat is, tehát ha nő az új, akkor nőnek a használt árak is. Azt látjuk a vásárlókon, hogy kicsit bizonytalanok, mert nem tudják, hogyan lesz, mint lesz, de szerintünk még mindig felfelé fognak menni az árak és nem lesz túlkínálat újépítésű ingatlanból Nyíregyházán, mert most is várni kell hónapokat ezekre az ingatlanokra.

Az elmúlt években többek között a CSOK is nagy hatással volt az ingatlanpiacra. A családi otthonteremtési kedvezményt 2019. augusztus végéig 114 ezer család igényelte – jelentette be pár nappal ezelőtt sajtótájékoztatóján a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. A támogatási összeg eléri a 340 milliárd forintot. Az adatok pedig azt mutatják, az újépítésű lakások és házak esetében 10 építkezésből kilenchez, míg a használt lakásoknál minden hatodik vásárláshoz veszik igénybe a CSOK-ot. A támogatás kétharmadát új, egyharmadát használt ingatlanra fordítják a családok. Vareha Tamás utóbbival kapcsolatosan kiemelte:

A panellakások, illetve a régi téglalakások árai olyan 280 ezertől egészen 350 ezer forintig is elmehetnek. Nyilván ez helytől és az ingatlan állapotától is nagyon függ. Ami pedig a 10-15 éven belül épült tégla-gázos lakásokat illetve, amit még újépítésűnek nevezünk, azok négyzetméter árai akár 400 ezer forintig is fölkúsznak.

Egyre többen élnek azzal a lehetőséggel is, hogy idén július elsejétől a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitelt már használt ingatlanok vásárlásához is igénybe lehet venni, sőt a maximum 10 millió forintos, kamatmentes, szabadon felhasználható babaváró hitel iránt is egyre többen érdeklődnek.