Össze-esküvő elmélet

– Az elmúlt öt évben az országos átlaghoz viszonyítva nem csökkent a házasságkötési kedv Nyíregyházán. A legnépszerűbb időszak változatlanul a nyári hónapok, így május, június, július és az augusztus. Házasságkötések szinte minden korosztály körében előfordultak, de a 20 és 30 év közöttiek jelentek meg legtöbbször a szertartásokon – tájékoztatta lapunkat Veres Ágnes, az anyakönyvi hivatal csoportvezetője.

30 NAPOS VÁRAKOZÁSI IDŐ

Az egybekelési szándékot a kitűzött nap előtt minimum harminc nappal be kell jelenteni, de a törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy akár egy évvel a jeles nap előtt kinyilvánítsák szándékukat a házasulandók. Az úgynevezett időpontfoglaláshoz (bejelentéshez) személyazonosító okmányra (útlevél vagy személyi igazolvány) és lakcímkártyára, valamint születési anyakönyvi kivonatra van szükség. Akinek nem első házassága, annak igazolnia kell az előző házasság megszűnését is. Ha valaki nem magyar állampolgár, akkor az állampolgárságának megfelelő országból tanúsítványt is kérnek az anyakönyvi hivatal munkatársai.

A VÁROSHÁZA DÍSZTERME

Veres Ágnes elmondta, Nyíregyházán a Zrínyi Ilona utca 7. szám alatti házasságkötő teremben lehet házasságot kötni, de előzetesen egyeztetett időpontban, külön kérelemre a városháza dísztermében – Krúdy-teremben – is biztosítanak erre lehetőséget. Külső helyszínen abban az esetben kerülhet sor a ceremóniára – kizárólag szombaton délután –, ha a helyszín az eseményhez méltó színvonalú. Hozzátette, a Zrínyi Ilona utca 7. szám alatti házasságkötő teremben munkaidőben – a polgármesteri hivatal munkarendje szerint – díjmentes a házasságkötés. Munkaidőn túl, illetve szombati napokon 8 ezer forint + áfát kell a városháza pénztárába befizetni, és a befizetéskor kapott számlát bemutatni, ugyanis ez jogszabályban meghatározott feltétele a munkaidőn túli házasságkötésnek. Vasárnapi házasságkötésre nincs lehetőség. A városháza Krúdy-termében és külső helyszínen kötendő házasság esetén 50 ezer forint + 8 ezer forint + áfát kell megfizetni. Mindkét esetben a szándékot szintén az anyakönyvi hivatalban kell bejelenteni. Kifejtette, a polgármesteri hivatal a házasságkötő teremben és a Krúdy-teremben díjmentesen biztosítja a pár részére a zeneszolgáltatást CD-ről, poharat és tálcát a pezsgős koccintáshoz, a szelencét a gyűrűhúzáshoz, a gyertyatartót, valamint a házasulandók által a szülők részére átadandó ajándékok elhelyezését. Az elmúlt évek statisztikáit figyelve, a Nyíregyházán köttetett házasságokról elmondható, hogy házassági nevet lényeges többségben még mindig a nők választanak, férfiak esetében ez csak évi 1-2 alkalommal fordul elő. A nők egy része megtartja leánykori nevét, de minden más névválasztási mód előfordul, például amikor összekapcsolják a férj és a feleség születési nevét – tette hozzá.

ELFOGLALT VŐFÉLYEK

A házasságkötés az esetek többségében nem merül ki a hivatalos polgári és egyházi szertartásban, a legtöbb pár a ceremónia után lakodalomba invitálja a násznépet. A készülődést azonban az esküvőt megelőzően már hónapokkal el kell kezdeni, mert hamar lefoglalják a vőfélyeket, a zenészeket, a fotósról és a videósról pedig nem is beszélve – vallják interjúalanyaim, akik idén lépnek frigyre egymással.

ÚJ TRENDEK, CEREMÓNIAMESTEREKKEL

– Manapság azt tapasztalom, hogy a ceremóniamesterség felé mozdult el a világ. A régi hagyományos vőfélyek egy része is követi az új trendeket. Én is egyre érdekesebb elvárásokkal találkozom, nagyon divatosak a játékok a lakodalmakban. A legemlékezetesebb esküvőm tavaly szeptemberben volt: ott a pár azt játszotta el, hogy egy repülős utazáson vagyunk. Ceremóniamesterként én voltam a repülő egyik stewardja. A két segédem a meghívók kódjait infrával leolvasta, az adatok pedig megjelentek a telefonomon. Ennek segítségével tudtam a násznép minden tagjának a nevét is – mondta el az egyik nyíregyházi ceremóniamester.

Adél és Tibor október harmadikán házasodnak össze: – A nagy nap időpontját a már előre kiválasztott vőfélyhez és zenekarhoz igazítottuk. Mindenképpen azt szerettük volna, ha ők szórakoztatják a násznépünket, ezért mielőtt időpontot kértünk volna az anyakönyvi hivatalban, megkérdeztük tőlük, hogy mikorra van szabad kapacitásuk. Mi a szeptembert szerettük volna először, de hozzájuk kellett igazodnunk, ezért október elején mondjuk ki a boldogító igent – mondták el érdeklődésemre. Áron és Vivien egy évvel az esküvő napja előtt lefoglalták az augusztusi időpontot és már akkor azt tapasztalták, hogy egyre kevesebb a szabad hely: nemcsak az időpont volt problémás, de lagzihoz szabad termet is nehezen találtunk. Szerencsére mégis sikerült, ráadásul ott biztosítják az ételt és a díszítést is – mondták el. Orsit karácsonykor jegyezte el a párja és mivel mindenképpen augusztusi esküvőt szerettek volna, így nagyon nehezen ment a szervezés. – Körülbelül 10 vőféllyel beszéltünk, mire találtunk valakit, akinek még szabad volt a tervezett időpont. Zenekart sem volt egyszerű találni, de szerencsére már mindennel megvagyunk, izgatottan várjuk a nagy napot – hangsúlyozták.

HÓDÍTANAK A HÁZI SÜTEMÉNYEK

– Egy jó lakodalomnak nemcsak a vőfély, a zene és a terem az elengedhetetlen része, hanem a finom torták és sütemények is. Kollonay István cukrászmester szerint manapság a házi sütemények hódítanak és a párok többsége csak a menyasszonyi tortát sütteti meg szakemberekkel. Új trend, hogy a nagy esküvői torta mellett mini torták is vannak, amelyeket a násznép megkap ajándékba a mulatság után. Ezeket marcipánnal vagy cukor burkolóval fedik be, ami igazán elegánssá teszi az édességet. Az új irányzat mellett még mindig él a hagyományőrző vonal is, hiszen népszerűek a grillázs torták, de ezek mellett megjelennek a tejszínhabbal és gyümölcsökkel díszített fagylalttorták is – mondta el a cukrászmester.

Bruszel Dóra