Országos Könyvtári Napok – Együtt. Működik!

Könyvtárak a járványhelyzetben és a mentális egészségért. A könyvtárak múltidéző és tudásátadó szerepe. Ilyen és hasonló címek jelölik hétfőtől vasárnapig az Országos Könyvtári Napok idejére kínált eseményeket a Móricz Zsigmond könyvtárban és fiókintézményeiben. Téma lesz a járványhelyzet, de az olvasók javaslatára vendégeskedik a könyvtárban R. Kelényi Angelika és Nemere István is. Ingyenes beiratkozás és amnesztia is várható jövő héten a könyvtárban.

A Móricz Zsigmond könyvtárba is a Magyar Népmese Napjára érkeztek a gyerekek és a vendégek. Délelőtt Bumberák Maja is a mesélők között volt. Közben a könyvtárosok már a következő heti eseményt készítik elő. 2006-tól mindig októberben szervezi meg a szakma az Országos Könyvtári Napok általában egyhetes rendezvénysorát. Az idei központi téma, illetve a hét szlogenje az Együtt. Működik! A hét jelentős része a könyvtárosok helytállását és az olvasók pandémiás igényeit hivatott bemutatni.

„Lesz most is könyves vasárnap, meghosszabbított nyitvatartás. Ez azt jelenti, hogy a megyében közel 100 kistelepülés csatlakozik, több mint 10 előadó járja a kistelepüléseket, illetve a nyilvános könyvtárakban is közel 50 program lesz. Itt, Nyíregyházán, a központi könyvtárunkban, a fiókkönyvtárakban mintegy 40 programra várjuk az érdeklődőket. Minden napnak megvan a tematikája. Október 4-én a járványhelyzetet mutatjuk be, lesz egy online kvízünk az egészségmegóvás érdekében, egy rövid TikTok videóval mutatjuk be azt a könyvtárosi tevékenységet, amit a bezárás ideje alatt, a pandémia idején végeztünk itt, a könyvtárban” – tájékoztatott Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatója.

A hétfői nyitónapon indul az online kvíz. Kedden, a mentális egészség napján a fiatalok és időskorúak lelki egészségéről, az olvasás egészségvédő hatásáról és a koronavírus hónapjairól beszélnek pszichológusok. Szerda a könyvtárak múltidéző napja. Október 6-án az aradi vértanúkra emlékeznek.

„Aki ellátogat hozzánk, R. Kelényi Angelika írónő, ő külön olvasóink kérésére jön hozzánk. Folyamatosan mérjük az olvasói igényeket, és többször említették, hogy hívjuk el őt, illetve Nemere István író is a vendégünk lesz október 10-én 16 órától itt, a kamarateremben, a Könyves vasárnap programsorozat keretében, amikor már játékkal, illetve a természetbe járással várjuk az érdeklődőket” – folytatta az igazgató.

Csütörtökön Könyvturit kínál a sorozat, de találkoznak a Cimborák és a képregények barátai.

A Terézanyu-díjas írónő mellett a Poketközösség is várja az érdeklődőket szombaton. Vasárnap a legek köszöntőjére, illetve a versenyek eredményhirdetésére, díjátadására kerül sor, a hetet pedig a Vidám Manók koncertje és a sikerszerző, Nemere István közönségtalálkozója zárja.