Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál volt hétvégén Nyíregyházán! Nézze meg a táncosokat!
Fotó: Facebook / Martin György Néptáncszövetség

Szombat délelőtt kezdődött a 18. Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál városunkban. Idén kilenc táncegyüttes mérte össze tudását a nagyérdemű és a szakmai zsűri előtt, a Váci Mihály Kulturális Központban.

Demarcsek György fesztiváligazgató, a Martin György Néptáncszövetség alelnöke elmondta:

Egyik évben Pápán van ilyen rendezvény, a másik évben pedig Nyíregyházán – most ránk került a sor, s a Martin György Néptáncszövetség szervezésében a VMKK ad helyet ennek a nagyszerű rendezvénynek. Ide sereglenek az országból azok az ifjúsági együttesek, akik már a gyermekkorból kinőttek, de felnőttnek még nem nevezhetjük őket – bár vannak olyan tagok, akik titkon már táncolnak felnőtt együttesekben is – természetesen, hiszen manapság megfiatalodott a néptáncos mezőny, s eljönnek ide, Nyíregyházára, ahol egy igen komoly szakmai megmérettetésben van részük! Egy igen komoly szakmai zsűri értékeli a látott produkciókat, a délelőtti és a délutáni bemutatót egyaránt. Nívódíjakat és különdíjakat nyerhetnek az együttesek.

A táncos produkciók, különleges koreográfiák alatt végig a Bürkös Zenekar húzta. A megmérettetésre, fesztiválra többek között Békéscsabáról, a Hajdúságból és a Somogy megyei Szenna településről is érkeztek táncegyüttesek. Horváth Tibor, a szennai Zselic Táncegyüttes művészeti vezetője azt mondta:

Szenna Somogy megyén belül a Zselici dombságban helyezkedik el. Két koreográfiával készültünk. Most mi vagyunk az egyik olyan csapat, aki nem a 'saját' táncait hozta. Kivételesen nem somogyit hoztunk; most úgy gondoltuk, hogy egy picikét rendhagyóak leszünk és most egy felvidéki koreográfiával készültünk, valamint a tavalyi évben sikerült új oktatókat is hívtunk az együttesbe és vajdaszentiványi táncokat is megtanulhattunk. Azzal is készültünk még a zoborin, felvidékin kívül.

A szombat tehát a néptáncosoké volt – az Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál este gálaműsorral és táncházzal zárult.

Vasárnap pedig a laikusokat, az érdeklődőket is várta a Csárdás Tanoda és Aprók Tánca a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskolában. A táncteremben a Lajtorjás Banda húzta; a programot havonta egyszer, vasárnap délutánonként szervezik meg a Bethlen Gábor utcai intézményben.