Élj a mának! – Közel száz résztvevő érkezett a nyírszőlősi iskolába
Fotó: Szarka Lajos

Negyedik alkalommal rendezte meg az Élj a mának című sportnapját a fogyatékkal élők gondozásával foglalkozó Omnis Alapítvány.

A társintézményekkel karöltve közel 100 résztvevője volt a programnak, melynek a nyírszőlősi iskola adott helyet.

A mozgás – és érzékszervi fogyatékkal élők és pszichiátriai betegek tartoznak az Omnis Alapítvány két intézményébe, a Nyírszőlősi és a Sóstóhegyi Nappali Foglalkoztatóba. Rendre megtartják a nőnapi, anyák napi ünnepséget,  nyári kirándulást szerveznek, jön aztán a szüreti mulatság, majd a Mikulás, és karácsonyi színdarabbal is készülnek.

Hargitainé Mandzák Mariann, az Omnis Alapítvány kuratóriumi elnök–helyettese kiemelte:

Az Omnis Alapítvány 2007-ben alakult. Legfőbb célunk, hogy a fogyatékkal élőknek, pszichiátriai betegeknek és minden hátrányos helyzetű embernek segítséget nyújtsunk. Ezért két telephelyen működtetjük a nappali ellátást, azon belül mindkét intézményben az akkreditált és fejlesztő foglalkoztatást.

A rendezvényen készült további képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A rendezvények között kiemelt jelentőségű az Élj a mának! elnevezésű sportnap, melyen közel százan vettek részt a sor- és ügyességi versenyeken. A Magdaléneum, az ÉFOÉSZ, vagy a Kótaji és Nyírbogdányi Református Egyházközség Fogyatékkal Élők Nappali Intézményéből. A város önkormányzatának támogatásával zajló sportnap győztes csapatának tagjai oklevelet és érmet kaptak. A verseny után lufihajtogatás, henna- és arcfestés, csillámtetoválás varázsolta emlékezetessé a napot.

Ezen a területen véleményem szerint úgy nem lehet dolgozni, ha megterhelő az embernek. Teljesen családi légkör alakult ki mind a szakdolgozói gárda, mind az ellátottak között. Célunk, hogy nekik jobb legyen, minél nagyobb fejlődést érhessünk el náluk, és teljes értékű emberként legyenek a társadalomban.

– tette hozzá Hargitainé Mandzák Mariann.

Az alapítvány a normatív támogatás segítségével finanszírozza az ellátást, de az intézmények lakói kézműves munkákkal maguk is igyekeznek bevételéhez jutni. 

Az Izabella utcára járok Nyírszőlősbe dolgozni, egy rehabilitációs intézménybe, már 11 éve ott dolgozom. Lábtörlőt szövünk, van aki agyagozik, szőnyeget szőnek sokan, gyertyákat, koszorúkat készítenek alkalmakra.

– mondta el Somfai István.

Az Omnis Alapítvány megjelenik tagjaik és lakóik munkáival vásárokban, jótékonysági eseményeken, a legeredményesebb persze náluk is a facebook kapcsolat. A napokban már a karácsonyi műsorra készülnek. Lesz egy koreai legyezős tánc, aztán egy Omnis mix, többféle zene és tánc egyvelege, de komoly színpadi produkció is várható a meglepetések között.  

Kapcsolódó galéria

Élj a mának - vetélkedő