Országos gyakorlaton a Kelet-magyarországi Speciális Mentők
Országos nemzeti minősítő gyakorlatot tartottak a hétvégén, Szombathelyen. A Katasztrófavédelem által szervezett kétnapos rendezvény célja a mentőkutyás egységek képességeinek felmérése, a kutyavezetők és mentőkutyáik továbbképzése volt. A Kelet-magyarországi Speciális Mentők három kutyás egysége is sikeresen szerepelt a gyakorlaton.

Május 9-én vette kezdetét, éjszakai feladatokkal folytatódott, majd vasárnap értékeléssel zárult a mentőkutyák és vezetőik nemzeti minősítő gyakorlata Szombathelyen. A vizsgán három mentőcsapat, a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület, a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport, valamint a Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-mentő Egyesület tagsága vett részt. A minősítő vizsgát a gyakorlat vezetője, Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint a minősítő bizottság vezetője, Nagy Sándor tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelő-helyettese nyitotta meg.

Nyíregyházáról a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesületet Bajnay Eszter és német juhász kutyája, Nico, Tovai Ildikó és Django, a belga juhász, valamint Vincellér Tibor és labradorja, Nápolyi képviselte.
A nemzeti minősítő gyakorlat számos látványos elemből tevődött össze. Az első vizsganapon, a kutyát és a vezetőt is próbára tevő ügyességi és engedelmességi feladatok után romos területen eltűnt személyeket kellett felkutatni. Nem volt elég csupán megtalálni a személyeket, a vizsgáztatók azt is figyelték, másképp jelzi-e a kutya, ha sérültet vagy ha elhunyt embert talál. Értékelték, hogyan reagál ilyen esetben a kutyavezető, akinek feladata volt a kutya irányítása mellett az információ továbbítása és az elsősegély-nyújtás megkezdése is.
Egyes kárterületekre csak alpintechnika segítségével lehetett feljutni.

[REKLAM]

A másik fő feladat a területkutatás volt, ahol szintén a szimatmunkát mérték fel, vizsgálták, hogy a kutyák rendelkeznek-e azokkal a képességekkel, melyek segítségével nyílt terepen vagy épp erdős területen meg tudnak találni egy eltévedt, sérült, esetleg zavart személyt. Az értékelés során fontos szempont volt, hogy a mentőkutyáknak nem csupán önállóan, a vezetőjükkel, hanem a többi kutyás mentőegységgel együttműködve is végre kellett tudni hajtani a feladatukat.
A vizsga napnyugtakor sem ért véget, szürkületkor és éjszaka, csökkent látási viszonyok között különféle gyakorlatok vártak a mentőkutyákra, melyek során csupán kifinomult szaglásukra, nyomkövetési képességükre hagyatkozhatnak az ebek.

Vasárnap Nagy Sándor tűzoltó alezredes, a minősítő bizottság vezetője értékelte a gyakorlatot, majd gratulált a mentőegységeknek, hiszen mindhárom mentőegység, ezen belül valamennyi kutya és vezetője „MEGFELELT” minősítéssel zárta a gyakorlatot: megszerezték a nemzeti minősítést. A gyakorlatot követő technikai megbeszélésen kiemelték a nyíregyházi csapat kiváló munkáját, gyorsaságát, hatékony problémamegoldó képességét. A vizsga sikeres teljesítésével mindhárom részt vevő szervezet jogosulttá vált, hogy önállóan is dolgozzon eltűnt, eltévedt személyek felkutatásán, vagy romos épületek környezetében kutatási-mentési feladatok végrehajtásán.