Orosz vakcinával oltanak Nyíregyházán is – 210 ampulla oltóanyag érkezett a héten
Orosz vakcinával oltanak Nyíregyházán is – 210 ampulla oltóanyag érkezett a héten

Már három fajta vakcinát használ a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. A héten szerdán 210 ampulla orosz oltóanyagot is kapott az egészségügyi intézmény, ezt pár napon felül 1050 személy kapja meg. Ezzel a vakcinával most a 60 és 74 év közötti, krónikus betegséggel nem rendelkezőket oltják.

2020. december végén az elsők között szállítottak Nyíregyházára is koronavírus-elleni vakcinát, azóta pedig folyamatos az oltás és az újabb oltóanyagok érkezése a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházba. Az első időszakban csak az egészségügyi, majd a szociális szférában dolgozók és idős otthonok lakói kapták meg a vakcinát. Februárban elkezdődött a lakosság oltása is, szombat délelőtt hatvan év feletti megyebelieket szólítottak folyamatosan az oltópontokra.

Három fajta vakcinával oltanak

“Jelenleg három fajta vakcinával van lehetőségünk oltásokat szervezni. Több célcsoportot tudunk oltani ezen a hétvégén is. Folytatódik a szociális intézményekben az oltás, itt Pfizerrel oltjuk a B oltásra várókat, azokat, akiknek már eltelt a három hét az első oltásuk óta, dolgozókat és időseket egyaránt, az újabb jelentkezők pedig Moderna vakcinát kapnak. Továbbá Pfizer vakcinával oltjuk azokat az egészségügyi dolgozókat, akik eddig várólistán voltak és most van lehetőségük az oltás felvételére. Első alkalommal elkezdtük alkalmazni a Szputnyik vakcinát is a 60 és 74 év közötti, krónikus betegséggel nem rendelkező lakosok körében.” - tájékoztatott Dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Orosz vakcina Nyíregyházán

“Néhány napja, szerdán kaptunk először Szputnyik vakcinát, 210 ampullát, ami 1050 adagot jelent. Ezt a mennyiséget pár nem alatt beadjuk a lakosságnak, minden attól függ, hogy a háziorvosok hogyan tudják a pácienseket az oltópontokra küldeni.” - tette hozzá a főigazgató.

Az oltási kedv összességében az emelkedik a megyében, az általunk megkérdezett, szombaton beoltott idősek közül senki nem tartott az orosz vakcinától, inkább örültek, hogy végre megkaphatták az oltást.

“Nagyon kedves és aranyos volt a személyzet, aki beadta az oltást, tájékoztattak előtte az oltás fontosságáról is. Természetesen én ezt már korábban eldöntöttem, hogy szeretném felvenni az oltást és az elsők között regisztráltam, amikor lehetőség volt rá. Számomra abszolút mindegy volt, hogy melyik vakcinát fogom megkapni.” - mondta Beres Ferenc pár perccel azután, miután megkapta a Szputynik vakcinát a Jósa András Oktatókórházban szombat délelőtt.

“Kaptam egy értesítést a háziorvosomtól, hogy lehetőségem van felvenni az oltást. Elmúltam már hatvanéves és rajta vagyok a listán. Az orvos megkérdezte, hogy vállalom-e, hogy Nyíregyházára kell felutaznom, illetve, hogy a Szputnyik oltóanyagot tudják biztosítani. Természetesen vállaltam, úgy gondolom ez mindenkinek kötelessége, hogy védje magát és a társadalmat is. Amikor megkaptam az oltást semmit nem éreztem, még annyit se, mintha egy szúnyogcsípés lett volna és a személyzet is nagyon kedves volt.” - ezt Maklári Tivadar nyilatkozta, aki Kisvárdáról érkezett a Jósa András Oktatókórházba.

A háziorvosok feladata

“A háziorvosoknak óriási szerepük van abban, hogy a vakcinák közötti különbségre és a vakcinák biztonságosságára felhívják a figyelmet és ennek megfelelően tudják kiválasztani a praxisukból azokat, akik az oltásra alkalmasak. Az oltás szervezésében a háziorvosoknak rendkívüli szerepük van, hiszen a listájukból - amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől minden egyes héten frissítve megkapnak - láthatják a regisztráltakat, ismerik a betegeiket, be tudják őket sorolni őket korcsoportba, illetve betegségük szerint és így - én azt gondolom -, hogy a Szputnyik vakcinára is ki tudják választani azokat, akik alkalmasak. Ez egy biztonságos vakcina, technológiailag másképpen készült, mint a Pfizer vagy a Moderna, de alapvetően a 60 és 74 év közötti korosztály, akiknek nincs jellemzően krónikus betegségük, teljes biztonsággal adható.” - mondta Dr. Szondi Zita.

Más technológia, biztonságos vakcina

“Ez a vakcina adenovírust tartalmaz, ami szaporodásra nem képes, tehát nem jelent veszélyt a betegek számára. Nem tartalmazza azt a veszélyes SARS-CoV-2 vírust, ami a betegséget okozza. Az adenovírusba építik azt a genetikai állományt, ami a koronavírusnak azt a fehérjéjét megjeleníti a szervezetben, ami ellen az ellenanyag elkészül. A Szputnyik vakcinának különlegessége, hogy a két oltóanyag, ami az első és a második komponenst jelenti, különbözik, tehát ez két féle adenovírust tartalmaz, ez a biztonságát növeli ennek a vakcinának.” - ismertette a főigazgató.

Oltás előtt

Nagyon fontos az, hogy a hozzájárulási nyilatkozatot és a tájékoztatót mindenki olvassa el, hiszen abban minden tudnivaló szerepel, amit érdemes ismerni az oltásról. Helyi reakciók bárkinél előfordulhatnak az oltás után a Szputnyik esetében is, ahogy a többi oltóanyagnál is. Jellemzően hányingerre vagy fejfájásra panaszkodnak azok, akiknek van valamilyen oltási reakciójuk, ezért a fél órás megfigyelés ennél az oltóanyagnál is az oltóponton történik.