Nem üzemel a balsai komp – A Tisza áradása miatt egy hete nem tud közlekedni
Nem üzemel a balsai komp – A Tisza áradása miatt egy hete nem tud közlekedni

Február 13-tól, tehát múlt hét szombattól szünetel a Balsa és Kenézlő közötti komp a Tisza áradása miatt. A folyónak 80-100 centimétert kell még apadni, hogy újra induljon a vízi forgalom, ez az előrejelzések szerint kedd reggelre várható. A Tisza szélessége itt 170 méter, ez a Szabolcs megyei az egyik legforgalmasabb komp az országban.

A téli menetrend szerint februárban még minden nap reggel hat óra és este hat óra között közlekedne a komp Balsa és Kenézlő között. Ez a járműveket is szállító hajó körülbelül négy-öt perc alatt tudja Szabolcs-Szatmár-Beregből Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe juttatni az utasait. Lénárt Ferenc, a komp üzemeltetője azt mondta, egyszerre maximum nyolc személyautó fér el a kompon, 37 méter széles es összesen 45 tonna a teherbíró képessége. A betakarítás időszakában nagy a mezőgazdasági forgalom is, nagyobb gépeket is szállítanak.

Az egyik legforgalmasabb komp

A Balsa és Kenézlő közötti az ország egyik legforgalmasabb kompja, sokan az elmúlt időszakban azért is választották ezt a fajta vízi közlekedést, mert a tokaji híd felújítása miatt itt kerülték ki a forgalmat.

“Ha itt beindul az üzem, itt megállás nincs, mindaddig, amíg valamilyen természeti csapás újra megállásra nem kényszerít bennünket. Óránként olyan négy fordulót tesz meg a komp, ez naponta olyan 60-65 fordulót jelent.” - tette hozzá Lénárt Ferenc.

Egy hete nem üzemel

"Sajnos elég kellemetlen volt az időjárás, egy hete kényszerültünk megállásra a Tisza magas vízállása miatt, ami sajnos még jelent pillanatban is fennáll. Most úgy néz ki, hogy kedd reggel hat órakor már el tudunk majd indulni újra. Eddig is volt azért elfoglaltságunk, rendbe raktuk például a raktárakat, ügyeltünk a kompra, szóval találtunk munkát így is. A víz úgy elöntötte az árterületet, hogy csónakkal tudtunk csak bejönni a komphoz.” - mesélte a balsai komp üzemeltetője.

A szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik addig is az időjárás alakulását és az előrejelzéseket, nagyjából 80-100 centimétert kell még apadni a Tiszának, hogy a komp újra tudjon üzemelni.

Rég volt ilyenre példa

“Váratlanul és kellemetlenül ért minket, hogy nem tudjuk most használni a kompot, mert az elmúlt időszakban nem volt ilyenre példa, hogy ennyire hosszú időre nem tudunk közlekedni vele és hogy ilyen magas, 600-as legyen a vízállás.” - tette hozzá Lénárt Ferenc, a komp üzemeltetője.