Májusban nyitnak a középiskolák – Hamarosan közzéteszi a kormány a részletszabályokat

Csak írásbeli érettségi lesz ebben az évben, a középiskolák pedig majd májusban nyitnak. Az országban már több mint százezer pedagógus kapott koronavírus elleni vakcinát, de jelenleg is folyamatos a tanárok oltása. A kormány a védelmi intézkedéseket meghosszabbította április 19-ig.

 

A kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál is folyamatos az oltás, ennek eredménye, hogy a pénteki adatok szerint már több mint 2 millió 680 ezren megkapták az első vakcinát. Az oltásra regisztráltak száma már meghaladja a négymilliót, a tervek szerint őket május elejére beolthatják. Ekkor jöhetnek újabb enyhítések is. A mostani adatok azt mutatják, hogy a 65 év felettiek beoltása már 90 százalék felett van, de egyre több fiatalt is oltásra hívnak.

Középiskolai szabályok

Az operatív törzs péntek reggeli ülésén arról döntöttek, hogy az eredetileg április 19-ére tervezett nyitás helyett csak május 10-én nyitják a középiskolákat. Ennek érdekében a pedagógusokat múlt hét pénteken kezdték el oltani, csak a megyében több ezer tanár már az első napokban megkapta az oltást, országos szinten pedig már több százezer pedagógus. A honvédség pedig az iskolák fertőtlenítésében nyújtott segítséget. Orbán Viktor miniszterelnök úgy nyilatkozott, ezek a feltételek már indokolttá tették volna a nyitást, de mégis máshogy döntöttek.

„Készen állunk az iskolák újraindítására, de nem érdemes néhány napra az iskolákat kinyitni, az érettségi után meg újra bezárjuk, úgyhogy egyszerűbb, ha azt tesszük, hogy május 10-én indítjuk meg a középiskolai osztályoknak a személyes találkozásra épülő tanítását. Az érettségiről is döntöttünk, csak írásbeli érettségi lesz, tehát azt fogjuk csinálni, amit egyszer már egy évvel ezelőtt csináltuk. Azt ismerjük, az bevált. Azért is fontos, mert ez szerepet játszik az egyetemekre való bejutás szempontjából” – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Az oktatással és érettségivel kapcsolatos részletszabályokat hamarosan közzéteszi a kormány – tette hozzá az interjúban Orbán Viktor.

Magyarország az élen

A magyar átoltottság jelenleg már kétszer akkora, mint az uniós átlag. Előbbi 26 százalék, az uniós átlag pedig csak 13 százalék. Magyarországon ötfajta vakcina elérhető, csak olyat adnak be, ami megbízható, megvizsgált és a koronavírus elleni védettséget biztosítja, ezt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta. Az oltás a járvány megállításának a leghatékonyabb módszere, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ha eddig még nem tették, regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. A honlapon választ kapnak többek között olyan kérdésekre is, hogy miért jó az oltás és hogy mi az oltás pontos menete.

Maradnak az intézkedések

A kormány a védelmi intézkedéseket meghosszabbította április 19-ig, így továbbra is kötelező például a maszkviselés és a másfél méteres védőtávolság betartása, nem nyithatnak ki az edzőtermek és nem fogadhatnak vendégeket a szállodák, az éttermek csak elvitelre főzhetnek.