Operatív törzs: 276 ezer idős embert oltanak be egy hét alatt

​5700 oltópont van az országban, ez ha szükséges tovább bővíthető. Ám egyelőre nem oltópontból, hanem vakcinából van kevés.

3456 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 532 578 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 195 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 421 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 359 061 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 156 096 főre emelkedett. 10 284 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1167-en vannak lélegeztetőgépen.

György István államtitkár az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elmondta: közel 1,4 millió beoltott van, a lehető leggyorsabban halad a hazai oltási program, minden rendelkezésre álló vakcinát a lehető leghamarabb beadunk. Az AstraZeneca harmadára csökkenti a szállítmányait. 

A következő egy hétben 276 ezer idős ember oltását tervezik.

A 120 ezer Pfizer/BioNTech vakcina nagy része, 90 ezer a regisztrált idősek első oltására megy, 22 ezer pedig második oltás lesz A 150 ezer Szputnyik V-t az idősek és emellett 20 ezret a katonák, rendvédelmisek. A 48 ezer AstraZenecát szintén az idősek kapják.

György István úgy fogalmazott: a baloldal folytatja a zavarkeltést. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy minden aktív oltópontra megküldik a vakcinákat, de egyelőre nincs elég oltóanyag, hogy a szakrendelőkben is oltsanak, így a háziorvosnál és a kórházi oltópontokon oltanak.

Nem oltópontból, vakcinából van kevés

​5700 oltópont van az országban, ez ha szükséges tovább bővíthető.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a tájékoztatón hangsúlyozta: a védekezés legnehezebb időszaka jön, minden negatív rekord szinte naponta megdől.

195 az elhunyt betegszám, ez eddig a legrosszabb napi halálozási adat amióta kitört a járvány.

Müller Cecília elmondása szerint egyre több a fiatal beteg, sőt Európában mindenhol tombol a járvány, főleg a brit mutáns miatt. Ez fertőzőképesebb és súlyosabb betegséget okoz.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a 156 ezer aktív beteg 6 százaléka van kórházban. Telítődnek a kórházak, folyamatosan nő a betegek száma, már tízezernél is több koronavírussal fertőzött beteg van kórházban, közülük 1100-an vannak lélegeztető-gépen.

"Be kell tartani a szabályokat, nem tudni, kinél milyen súlyos betegséget okoz a vírus" – fogalmazott Müller Cecília.

A mai nap előrehozott szállítás keretében 100 ezer Sinopharm vakcina érkezett Magyarországra. Ezt elkezdik vizsgálni a magyar szakemberek, ha minden rendben az idősek kapják majd meg.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy nem tudni meddig tart a harmadik hullám felfutó szakasza. A szennyvízvizsgálatok szinte mindenhol emelkedést mutatnak, ezek is negatív rekordok

Budapesten nagymértékű az emelkedés, de Miskolcon, Szombathelyen is nő a szennyvízben a vírus mértéke. Ez arra utal, hogy 1-2 hétig még biztosan tart az emelkedés. A 9. és a 10. hét között 50 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma. Az új betegek átlagéletkora 45 év. Az idősek nagy része az oltások miatt már védetté vált.

A 10. héten Budapesten és Pest megyében az összes fertőzött közel negyven százalékát azonosították, a legkevesebb beteg Zala megyében van, alig 1 százalék. A legnagyobb arányban Pest megyében nőtt a fertőzöttek aránya: egy hét alatt 81 százalékkal, Budapesten közel 60 százalékkal.

Müller Cecília hangsúlyozta: nincs idő várni a vakcinákra, aki teheti oltassa be magát minél előbb. Mint mondta, mindegyik vakcina hatásos és biztonságos, bízzanak a magyar szakemberekben.

Fokozott és egyre erősödő a nyomás az egészségügyi rendszeren, ezt csak az óvintézkedésekkel és az oltásokkal lehet enyhíteni. Az is kiderült, hogy egy beteg átlagosan 2-3 hétig van kórházban.

Az országos tiszti főorvos arról is szólt, hogy a Favipiravir alkalmazásának részletes szabályai vannak, amit megkaptak a háziorvosok, ez alapján írhatják fel a betegeiknek enyhe és középsúlyos esetekben. Az alkalmazás célja, hogy kevesebben kerüljenek kórházba.

 

Forrás: hirado.hu