Online tudomány – Tanítás, lélektan és pedagógia az OTDK-n
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Egyetem ad otthont a XXXV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia két szekciójának is, amely programsorozat a felsőoktatási versenyek legrangosabb küzdelme. Áprilisban a Pedagógia, Pszichológia, Andragógia és Könyvtártudományi, valamint a Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai szekció otthona lesz a nyíregyházi campus virtuális csatornája.

A tudományos diákköri mozgalom a magyar felsőoktatás legszélesebb bázisú, legátfogóbb tehetséggondozási formája, az önképzés, az elitképzés és a tudóssá nevelés színtere. Mesterek, témavezető tanárok, kutatók körül kialakuló TDK műhelyek ösztönző légkörében születik meg a legtöbb tehetséges diák első tudományos élménye – ez a kijelentés szerepel a Tudományos Diákköri Tanács felhívásában.

70 éves múltja van az OTDK mozgalomnak, melynek minden második évben rendeznek konferenciát, több felsőoktatási intézmény együttműködésében. 2021 tavaszán 16 szekcióban, vagyis 16 tudományágban zajlik az online konferencia. Megtiszteltetésnek vélik a Nyíregyházi Egyetemen, hogy két szekció versenyének lebonyolítását is elnyerte az intézmény. A két szekcióban több mint 50 tagozatban mutatják be tudományos eredményeiket a versenyzők.  

„A két szekcióban körülbelül 400 pályamunka van tagozatokba beosztva. Egy-egy tagozatban 5–10 diák mutatja be a dolgozatát online módon. Természetesen előzetesen már az írott anyagot értékelte két szakmai bíráló. Azt is örömmel jelenthetem, hogy a Nyíregyházi Egyetemről az összes tudományos diákköri szekciót tekintve 49-en vesznek részt, 9 szekcióba neveztek be, és a mi két szekciónkba is” – nyilatkozta dr. habil. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Agrártudományi – fizika-földrajz – matematika, a humán- és közgazdaságtudományi műszaki, művészeti, testnevelés- és sporttudományi szekcióban szerepelnek a nyíregyházi hallgatók.

„Én például tudom, hogy a magyar nyelvészeti témával, illetve ennek az oktatáspedagógiai, tanításmódszertani oldalával foglalkozik egy dolgozatíró. A kolleganő nagyon alaposan felkészült a diákkal, segített neki. Tudni kell, hogy maga a diákköri munka és dolgozat az oktató és a hallgató szinergiájára, nagyon jó együttműködésére épül, és ezáltal a hallgatónak már megalapozható a jövője olyan értelemben, hogyha esetleg doktori iskolában akarja folytatni a tanulmányait, sőt nyilván állásinterjún is előnyt jelent, ha azt mondja, részt vett az OTDK-n, netalán dobogós helyezést ért el” – tájékoztatott a rektorhelyettes.

Neveléselmélet és nevelésfilozófia, összehasonlító pedagógia, fejlődéslélektan, szociál-, klinikai és egészségpszichológia. Felnőttképzés, vagy emberi erőforrás tanácsadással kapcsolatos témák szerepelnek április 20. és 22. között a nyíregyházi online térben. Az országos nevezés január első felében lezárult. Jelenleg a verseny előkészületei folynak, a dolgozatok tagozatba sorolása, a zsűrielnökök, zsűritagok és a bírálók kijelölése.

Kiegészítő programként az intézmény honlapjára ellátogatók nemcsak az egyetemmel, hanem Nyíregyháza és Sóstógyógyfürdő látványosságaival is megismerkedhetnek a tavaszi szünetben.