Online testvérvárosi egyeztetés Kajaani polgármesterével

Február 19-én Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere online megbeszélést folytatott Kajaani, finn testvérvárosunk polgármesterével, Jari Tolonen úrral.  Az eseményen részt vett dr. Ulrich Attila alpolgármester, Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, és Pályi Zoltán, a Magyar–Finn Baráti Egyesület elnöke.

A két polgármester örömmel üdvözölte egymást, felelevenítve a 2019-es legutóbbi találkozást. A megbeszélésen szó esett arról, hogy a világjárvány hogyan érintette a két várost, milyen intézkedések történtek, s hogy milyen programokat terveznek ebben az évben.  

Kajaani polgármestere elmondta, a védőoltások beadása ott is elkezdődött az egészségügyi dolgozókkal, amit az idősekkel folytatnak, és várhatóan a nyáron kerül sor a lakosság oltására. Az oktatás vegyesen történik, távoktatásban és az intézményekben. Egyébként jelenleg náluk a megszokott téli időjárás van: mínusz 30 0C és hóval borított táj.

Jari Tolonen örömét fejezte ki, hogy megnyerték azt a pályázatot, amit Magyarország helsinki és Finnország budapesti nagykövetsége a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok centenáriuma alkalmából 2020-ban hirdetett meg: „Magyar emlékek Finnországban, finn emlékek Magyarországon” címmel. Finnországban a győztes, a Nyíregyháza által 1991-ben Kajaaninak adományozott: „Magyarok hangja” nevű köztéri alkotás lett, Krupiczer Antal szobrászművésztől. Ennek a méltó megünneplésére ez év júliusában, Kajaaniban, a „Vers hete” rendezvénysorozat keretében kerül sor.

Dr. Kovács Ferenc tájékoztatást adott a járványhelyzetben érvényes óvintézkedésekről, majd kitért a két város 40 éves testvérvárosi jubileumára, amelyet városunk szeretne méltón megünnepelni. Sajnos, a jelenlegi helyzetet figyelembe véve, a májusra tervezett jubileumi ünnepségre előreláthatóan csak szeptemberben, a Tirpák Fesztivál idején kerülhet sor, amikor majd szeretettel várjuk Kajaani város képviselőit.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte az intézményi kapcsolatok fontosságát (Múzeum, Színház, Könyvtár), a közös programok szervezését, illetve a közös projektek előkészítését.  

A turisztikai kapcsolatok megerősítése érdekében Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy szeretnék felvenni a kapcsolatot Kajaani és Kainu turisztikai szakembereivel, készek study-tourok kertében a finn turisztikai és média szakembereknek bemutatni Nyíregyháza turisztikai attrakcióit.

Mind a két polgármester megerősítette, hogy nagyon fontosnak tartja a két város közötti kapcsolat fenntartását, az együttműködés fejlesztését, különös tekintettel Kajaani és Nyíregyháza 40 éves testvérvárosi jubileumára. Reményüket fejezték ki, hogy a járványhelyzet nem tart sokáig, és hamarosan lehetőség lesz a személyes találkozók megszervezésére is.  

 

Fotók: Városháza