Online beiratkozást és több online eseményt kínál a Móricz Zsigmond Könyvtár

Náray Tamás Zarah című regénytrilógiája vezeti a nyíregyházi 2020-as könyvslágerlistát. A Móricz Zsigmond könyvtár az online térben fogadja nemcsak a kölcsönzői igényeket, de a beiratkozókat is. Ajándékkal készülnek a Valentin-napra, illetve február 15-én, a nemzetközi könyvajándék napon adakozók is meglepetésre számíthatnak.

 

Továbbra is online térben működik a Móricz Zsigmond könyvtár és valamennyi fiókintézménye. A február a szokásos csütörtöki estén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár elnökének beszámolójával indult. Ezen a héten a Nyíregyházi Települési Értéktár kincseit ismerhetik meg. Kétségtelen, hogy sokaknak létszükséglet most az olvasás és a könyvtár. Erre utalt Nyíregyháza alpolgármestere is televíziónk Nyíregyháza Most című magazinműsorában.

„Egyedül a könyvtár az, ami most is jól, vagy jobban tud működni, mert ebben az időben megnőtt az igény a könyvek olvasására és kölcsönzésére. A könyvtár nagyon szigorú kereteket tartva bár, de csinálja a kölcsönzést, ahogy azt az EMMI előírta számukra. De igazgató asszony azt mondta nekem, hogy nagyon sokan jönnek, és egyre türelmetlenebbek az emberek, mert nemcsak könyvet szeretnének kölcsönözni, hanem szeretnének bemenni a belső térbe. Újságot olvasni, a technikai részeket is igénybe venni” – mondta dr. Ulrich Attila.

Beszélt az alpolgármester az EMMI elvárásairól is, ami csupán annyi, hogy a könyvtárak napi kapcsolatot tartsanak az olvasókkal. Kifejezetten népszerű a YouTube-csatorna, melyen tudományos és irodalmi előadásokat láthatnak. A kölcsönzés mellett a beiratkozás is az online térbe szorult.

„A honlapunkról elérhető egy online beiratkozás, és egy online hosszabbítás gomb. Erre kattintva, az olvasó egy katalógus felületre jut, és fent, a bal felső sorban rákattint az online beiratkozás gombra. Bejön egy űrlap, ezt értelemszerűen kitölti, és megtörténik a beiratkozás. Fizetni akkor tud, ha kinyit a könyvtárunk, és személyesen látogathatóvá válik. Addig, amíg nem nyitunk ki, késedelmi díjat nem számítunk fel senkinek. Mivel belső munkák is zajlanak – ilyen a teljes körű állományellenőrzés –, ezért aki teheti, hozza vissza a könyveket” – tájékoztatott Tomasovszki Anita.

A kölcsönzés úgy történik, mint korábban, telefonon vagy elektronikus úton kell igényelni a kölcsönözni kívánt könyveket, és ha elkészült a csomag, arról értesítést küldenek a könyvtárosok. Ugyanúgy, a bejáratnál lehet átvenni, mint ahogyan ott fogadják a visszahozott köteteket is.

„Nagyon közkedvelt olvasóink körében a történelmi és családregény, illetve a krimi. A legkeresettebb mű 2020-ban Náray Tamás Zarah trilógiája volt. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors, Edith Eva Eger: A döntés című könyve, Fábián Janka: A könyvárus lány, Grecsó Krisztián: Vera. De természetesen a gyermekkönyvek, ifjúsági írók könyvei is nagyon népszerűek. Leiner Laura A Szent Johanna gimi sorozata, az Egy ropi naplója sorozat, Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő könyvek” – sorolta a népszerűségi listát az igazgatónő.

Február 15-én ismét nemzetközi könyvajándék nap lesz. A Móricz Zsigmond könyvtár örömmel veszi át a megkímélt állapotú gyermekkönyveket, melyeket eljuttatnak a rászoruló családokhoz, illetve szociális intézményekbe. Fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb találkozzanak könyvekkel és az olvasás élményével. Ajándékkal kedveskednek az adakozóknak, ugyanúgy, mint a február 12. és 15. között kölcsönzők is apró meglepetést kapnak a Valentin-nap emlékére.

Február 18-án, csütörtökön 20 órától Koncz Veronika protokoll és PR szaktanácsadó a tini illemről, majd február 25-én dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem tanszékvezetője a közlekedés – környezet és klíma témakörében tart online előadást a Móricz Zsigmond könyvtár YouTube-csatornáján.