Ön tudta? – Csúcstechnológiás 3D-s fogászati CT működik a Városi Rendelőintézetben
Fotó: Illusztráció

2018 óta 3D-s fogászati képalkotásra képes CT berendezés működik a Városi Rendelőintézetben (a kis SZTK). 27 millió forintért szerzete be a város, így Nyíregyházán már nem csak magánrendeléseken, térítés ellenében, hanem ingyenesen is igénybe veheti a lakosság a nagy pontossággal dolgozó eszközt.

A Városi Rendelőintézet fogászati röntgen rendelője 2018-ban kapott 27 millió forint értékben egy új CT berendezést, amely jelenleg a piacon az egyik legmodernebb és legkorszerűbb fogászati röntgenberendezés. 2018-ig Nyíregyházán csak néhány magánrendelőben volt 3D-s felvétel készítésére lehetőség, magas költségek mellett, ennek megoldására és a fogorvosok munkájának megkönnyítésére vásárolta a város az új eszközt. Így azok a nyíregyháziak, akiket körzeti fogorvosuk küld a vizsgálatra, teljesen ingyenesen vehetik igénybe a vizsgálatot.

Ezt a 3D-s CBCT típusú gépnek a szolgáltatási formáját ingyenesen azok vehetik igénybe, akik a NAEK által finanszírozottan, a NAEK által finanszírozott fogorvoshoz mennek el és onnan kerülnek beutalásra. Ezeken felül, azok a személyek, akiket magánorvosok küldenek be, azok térítés ellenében vehetik igénybe ezt a szolgáltatást.

– mondta el Csikós Péter, a Nyíregyházi Alapellátási Igazgatóság igazgatója.

Az új technológia pontosságában, gyorsaságában, képminőségében teljesen új korszakát képviseli a fogászati képalkotásnak. A digitális változat kiküszöböli az analóg rendszerek számos hibáját, nem érzékeny előhívási, tárolási hőre és fényre. Ezek a digitális felvételek képezik a 3D technika alapját, amely nagyban megkönnyíti a fogorvosok munkáját egyes probléma feltárásában. A 3D CT felvételek másik nagy előnye, hogy a legkisebb terhelést okozza a hagyományos CT-vel szemben. A képeket az orvos e-mailen is megkapja, a páciens pedig CD-n viheti magával a felvételeit.

Fogászati röntgen

Cím: Nyíregyháza, Szent István utca 14, földszint 5. szoba

Telefon: 06 20/547-3010

Rendelési idő:

Hétfő, Kedd, Szerda: 08.00 – 14.00

Csütörtök: 08.00 – 14.00, illetve 15.00 – 17.00

Péntek: 08.00 – 12.00

Térítésmentesen igénybe vehető

A fogászati röntgenben a szolgáltatásokat térítésmentesen azok a Nyíregyházán állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezők, illetve azok a Nyíregyházán alap vagy középfokú oktatási intézményben tanulók vehetik igénybe, akik a NEAK-kal szerződött fogorvostól beutalót kaptak, és a beutaló tartalmazza a beutaló orvos azonosítására szolgáló alábbi adatokat:

Érvényes NEAK beutalási kód

Orvosi bélyegző

A nem nyíregyházi lakosok számára a térítésmentes fogászati röntgen igénybevételére a Jósa András Oktatókórházban van lehetőség.

Térítéssel igénybe vehető

A magán fogorvosok által kért vizsgálatokat, illetve a nem nyíregyházi lakosok számára készített felvételeket csak térítési díj ellenében készítjük el.

Térítési díjak felvételenként:

Intraorális felvétel 2000 Ft

Panoráma rtg. felvétel 3000 Ft

Digitális teleröntgen 4000 Ft

Panoráma + teleröntgen 7000 Ft

3D fog CT 8000 Ft

Minden felvétel digitális formában kerül átadásra, 1db CD/DVD lemezen, minden további másolat ára 500 Ft/db.