A NASA hivatalossá tette – Ez volt a Föld legmelegebb évtizede
Fotó: Illusztráció

Tavaly mérték 1880 óta a második legmagasabb átlag hőmérsékletet a bolygón, így az elmúlt évtized vált a legmelegebbé. Nyíregyházán is érzékelhető volt a felmelegedés, hiszen október végén, november elején még pulóverben lehetett járni.

A NASA, a Meteorológiai Világszervezet és a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal közös kutatásából kiderül, hogy az 1880 óta, több ezer mérőállomásról begyűjtött átlag hőmérsékleti adatok alapján az utóbbi évtized volt a legmelegebb a Földön. 

2019 lett az utóbbi 139 esztendő második legforróbb éve.

Tavaly csaknem 1 fokkal volt nagyobb a földfelszínen mért globális átlag, mint 1959 és 1980 között. A közölt eredmény több más kutatással, többek között az Európai Klímaügynökségével is egybevág, és mindenki a szén-dioxid-kibocsátásra és egyéb üvegházhatású gázokra vezeti vissza ezt a hatalmas, rekordmértékű melegedést.

A kutatásról beszámoló New York Times arra is figyelmeztet, hogy a klímaváltozás nem csak a higanyszálon mutatkozik meg, hanem olyan nagyon is kézzelfogható és nagyon is aktuális eseményekben, mint a megdöbbentő méreteket öltő ausztráliai erdőtüzek, az Afrika déli részén uralkodó szárazság miatti éhínségek, vagy az Egyesült Államokat több tízmilliárd dolláros károkkal sújtó időjárási anomáliák.