Olvasópróba a színházban: készülnek a Bogyó és Babóca szeptemberi bemutatójára.

Megtartották a 2023-24 – es színházi évad első bemutatójának olvasópróbáját a Bárány Frigyes Stúdióban. A Bogyó és Babóca rendezője Blaskó Borbála, aki Bartos Erika meséjét állítja  nyíregyházi színpadra. A bemutató szeptember 22-én lesz. 

Egy sikeres kaposvári és egy tatabányai bemutató után hívta meg a Móricz Zsigmond Színház Balaskó Borbálát, a Harangozó-díjas balettművészt, koreográfust, rendezőt, hogy Nyíregyházán is keltse életre Bartos Erika meséjét, a Bogyó és Babócát.

„Ez egy gyerekszínházi előadás lesz zenével, tánccal, prózai szöveggel. Általában a darabjaimban a komplexitásra törekszem, és szeretem, ha minden íz, szín megjelenik az előadásokban, tehét ebben is lesz szöveg, mozgás, ének, zene” - fogalmazott a rendező, Blaskó Borbála, Harangozó Gyula-díjas balettművész, koreográfus. Babóca a Katicalány, Bogyó, a Csigafiú, Baltazár a Méhecske, Pihe, a Pillangó és Ugri, a Szöcskelány, öt szerep a Móricz Zsigmond Színház ifjú művészeinek.

„Az a tapasztalatom, hogy ennek a Bogyó és Babócának egy nagyon nagy sikerszériája van, bármilyen generáció újra és újra felnő rajta, tehát Bartos Erika remekül eltalálta ezeknek a figuráknak a karekterét és jellemzőit. Én engedélyt kaptam arra, hogy egy teljesen új történetet fabrikáljak az alapanyagból, úgyhogy az én fantáziámat tükrözi ez az előadás. Az első fele – ha szét lehet szedni a darabot – a természetben játszódik, egy napraforgó virág ültetése körül. A másik rész egy születésnapi ünneplés, és egy torta elkészítése„ - folytatta a rendező.

A Bogyó és Babóca zenéjét gyerekdalok, óvodai mondókák, mint például a Süss fel nap, a Tavaszi szél, vagy a Hej tulipán jelenti. Tervezetten interaktív előadás lesz, és a felnőttek is élvezni fogják a poénokat, amit a bölcsődés, ovis, vagy kisiskolás közönség talán még nem értékel.

Az Anna Karenina, a Közellenség, majd a Jó estét nyár, jó estét szerelem koreográfiáit is Blaskó Borbála készítette az elmúlt években a nyíregyházi színházban. Sikeres, remek előadások voltak, nyilván ilyen lesz a szeptember 22 – én,  az egykori Művész, ma  Bárány Frigyes Stúdióban tervezett bemutató is.