Növekszik a bölcsődei férőhelyek száma Nyíregyházán

36 férőhelyes, új bölcsődei szolgálatot hoznak létre a Honvéd utcán. A nyíregyházi önkormányzat célja, hogy a javítsák a hozzáférést az ellátáshoz, és a szolgáltatások minőségét. A projekt nem csak a kisebbeknek kedvez, de támogatja a szülőket a munkába való visszatérésben. A kivitelezés várhatóan ősszel fejeződik be.

A „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” című felhívás keretében a Nyíregyháza Önkormányzata csaknem 600 millió forint 100%-os, vissza nem térítendő támogatásban részesült az „Új bölcsődei férőhelyek kialakítása Nyíregyházán” című pályázat megvalósítására.

Akadálymentesítés, energiahatékonyság

A Honvéd utcai ingatlanon kihasználatlanul álló épület felújításával, hozzáépítésével 3 db 12 fős csoportszobát magába foglaló bölcsőde jön létre. A létesítményben parkolóférőhelyek, akadálymentesített parkoló, játszóudvar, kerékpártároló, gyermekkocsi tároló, tálalókonyha is helyet kap. A beruházás az akadálymentesítés és az energiahatékonysági szempontok szerint valósul meg, így megújuló energiaforrásokat fognak kiépíteni.

Korszerűség mellett „zöld” tulajdonságok

A bölcsőde nem csak az épülete szempontjából lesz zöld, hanem az udvar is olyan tulajdonságokkal rendelkezik, melyek közelebb hozhatják a természetet a kicsikhez.

„A bölcsődei ellátás olyan intézményforma, mely a gyermekeknek 20 hetes kortól 3 éves korig nyújt ellátást. Fontos, hogy a gyerekek az otthon melege után más intézményi formában is megismerjék a tágabb környezetüket. Az épület nagyon korszerű, gazdaságosan fog működni. Sajátossága, hogy öreg fákkal van tele, melyek egészségesek. Sok cserje és zöldfelület is található ebben a bölcsődében.” – mondta dr. Nagy Erzsébet a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény vezetője.

Hamarabb visszatérhetnek a munka világába

A projekt célja - amellett, hogy a gyermekek modern, energia- és környezettudatos közegben szocializálódjanak - a szülőkre irányul, akik így könnyebbe vissza tudnak térni a munka világába, ez a törekvés szorosan illeszkedik városvezetés komplex családtámogató rendszerébe.

„Természetesen szülőkre is gondolunk, hiszen a kettő elválaszthatatlan. Ezért is mondtam azt, hogy reményeink szerint nőni fog a bölcsődei igény, hiszen mennek a munkateremtő beruházások. Önkormányzatunk már évek óta komplex módon támogatja a fiatal családosokat. 7-8 éve térítési díjakat nem kérünk, tehát az önkormányzat 20-30 millió forint körüli összeget magára vállal. A hazaváróprogram többek között a lakásszerzési támogatást is magába foglalja, és mint ahogy általában komplex fejlesztésekben gondolkodunk: a bölcsődei férőhelyek kialakítása is egy nagyon fontos elem lesz a gyerekes családok számára.” - emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

A projekt keretein belül már megvalósultak fejlesztések, mint például a vízpermetezők telepítése. A Honvéd utcai ingatlan jelenleg 50%-os készültségben van, a februárban kezdődött kivitelezés várhatóan ősszel befejeződik.