Olvasólétra – Ünnepélyesen zárult a nyárra hirdetett olvasásnépszerűsítő program

Egy ma már országos könyvtári mintaprogram, az olvasólétra kínál élvezetes tanulást az általános iskolásoknak, a Vécsey Utcai Fiókkönyvtárban. A Nyíregyházáról indult nyári játék minden eddiginél sikeresebb volt. Hetedik esztendejében 159 kisdiák jutott fel a létra legfelső fokára. Ajándékokkal, oklevéllel és tortával zárták a nyári szezont.

Alsó tagozatos iskolásoknak ajánl olvasnivalót az ún. Olvasólétra, hiszen a másodikos gyerekek már folyamatosan tudnak olvasni, és ebben az életkorban differenciálódik az érdeklődés – tájékoztatott a program kitalálója. A nagyobb testvéreket aztán hozzák magukkal a kicsik, így a felsősök is végigjárták a létrát, persze más típusú olvasmánnyal. Észrevehetően fejlődik a gyerekek szókincse, memóriája, és a tudatos olvasás is az olvasólétra tetején. Nem beszélve arról, hogy élvezik a könyvet és az olvasást.

„Én arról olvastam, hogy volt egy ló, és azt szelídítették meg. Azért tetszett nekem, mert színesek voltak a képek, és tetszett a történet. Csikókról olvastam én is. Különböző történetek, izgalom és jó dolog is előfordult a könyvben. Élvezetes volt olvasni” – így beszélt a Kőrösfői ikerpár a Jókai iskolából.

2016 februárjában 16 gyerekkel indult az Olvasólétra, idén 14 általános iskolából 158-an jutottak a legfelső szintre. A Jókai Mór és a Vécsey Károly Általános Iskola diákjai voltak a legaktívabbak. Ők, vagy nekik megtalálták már azt az első könyvet, mely örömet és élményt okozott számukra.

„Van egy olvasócinke sorozat, amiben bűbájos, és az életkoruknak megfelelő történetek vannak. Nagyon szeretik a hasonló életkorú gyerekekről szóló történeteket. Iskolásokról szóló könyveket. Van több sorozat, mely Marciról szól, aki most kerül első osztályba. Van egy, ami Paliról szól, aki gyűlöli a fekete nadrágot, és mégis fel kell venni, és volt egy bűbájos könyvünk egy olyan sárkányról, aki megfázott és tüzet tüsszentett. És a legnagyobb siker Matricás Laci volt” – mesélte programjáról a Vécsey Utcai Fiókkönyvtár vezetője, B. Mikula Edit.

Ennek az esetlen kis bandita történetének mindahány könyvét elolvasták általában a gyerekek, az elvárt 3 helyett, ezért írt a szerzőnek, Vadadi Adriennek a könyvtáros, hogy legyen kedves, és folytassa a sorozatot.

„Minden egyes tantárgyhoz szükséges az olvasás. Első év végén csatlakoztunk ehhez a programhoz. Egy tanítványom édesanyja ajánlotta, de amíg az összes betűt végig nem vettük, nem akartuk. Év végén aztán eljöttünk Editkéhez, és nagyon jó alkalom. A gyerekek kitartása, szorgalma nélkül nem működhetett volna, nyilván motiválni kell őket, és a szülői támogató háttér nélkül sem sikerült volna” – mondta Mitercsákné Csatlós Tünde, a Jókai Mór Általános Iskola és Óvoda tanítónője.

A gyerekek a program szerint beszámolnak a könyvtárban olvasmányélményeikről, leírják és lerajzolják az olvasottak lényegét. Nem volt egyszerű a könyvtáros élete ezen a nyáron sem, hiszen sort álltak a polcok előtt a diákok.

„Az egyszemélyes könyvtárnak az az előnye, hogy mindenkivel én találkozom. Mindenkivel tudok személyes kapcsolatot kialakítani, és minden ötlet úgy születik, hogy beszélgetek az olvasókkal. Gyakran elmondják, hogy milyen élethelyzetben vannak, és máris adom a könyvet hozzá, illetve kiderül, hogy éppen mire van szükség. Ez a program is így született, hogy egy tünemény tanító néni bejött, és azt kérdezte, hogy tudnám én megszerettetni a gyerekekkel az olvasást. Gondolkodtam, mindig szoktam mondani, mosogatás közben jönnek az ötletek, és kitaláltuk ezt a végtelenül, egyszerű programot, ami úgy indult, hogy 16-an voltak az első évben, és most 158 lett. Szépen, lassan kinőtte magát, és úgy tűnik, hogy működik” – folytatta B. Mikula Edit.

A könyvtár az egy más közeg, mint az iskola vagy a család, nincsenek osztályzatok és kötelező feladatok. A könyvtáros barát, akivel mindenről lehet beszélni, akinek van ideje a könyvekre és tanácsokra is. Ennek szellemében zárták oklevéllel, ajándékkönyvvel és tortázással a 2022-es olvasólétrás szezont a Vécsey Utcai Fiókkönyvtárban.