Oltás – Több mint 6500 embernek adták már be a vakcinát az idősotthonokban
Fotó: Illusztráció

Több mint 6500 embernek adták már be a vakcinát az idősotthonokban, ezen a hétvégén 3400 oltást adtak be, többek között nyíregyházi intézményekben is. Az idősotthonokban élő veszélyeztetett korúak mellett folytatódik az oltás az egészségügyi dolgozók körében is. Többen már a második adagot is felvették, ami azt jelenti, hogy ők hamarosan védetté is válhatnak a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Oltás az idősek otthonában 

Sorban oltották a bentlakó időseket az Emmaus Evangélikus Szeretetotthonban Nyíregyházán. Összesen 60 ellátott és 20 dolgozó kapta meg a COVID-19 elleni védőoltást szombaton. Az otthon lakói rövid idő alatt eldöntötték, hogy felveszik az oltást, közülük szinte senki sem utasította el a vakcinát. 

Az idősek a legtöbb esetben örültek az oltásnak, és annak, hogy ilyen hamar megkaphatják a vakcinát. Ez többjüknek azért is nagyon fontos, mert az otthonokban 11 hónapja szinte zárt közösségként élnek, így viszont lehetőségük lesz arra, hogy hamarosan találkozzanak a családtagjaikkal, szeretteikkel. 

„Rövid idő állt rendelkezésünkre, de nagyon hatékony volt a kommunikációs tevékenységünk a családokkal és a lakókkal is, nagyon kevés ember volt, aki mérlegelte. Azonnal el tudták dönteni, hogy kérnek-e oltást” – mondta el Bozorády Kriszta, az Emmaus Evangélikus Szeretetotthon intézményvezetője.

A megyében nemcsak az Emmaus szeretetotthonban, hanem már több hasonló ellátóhelyen is megkezdték az oltást. Erre nemcsak az ellátottak, hanem a dolgozók és a családtagjaik miatt is szükség van – mondta el televíziónknak Román István kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke. 

Sz-Sz-B megyében több mint 90 olyan idősotthon van, ahol idős embereket gondoznak, és rendkívül fontos az, hogy az itt élő emberek és a családtagjaik is biztonságban legyenek, ezért kezdődött el párhuzamosan az egészségügyi dolgozók oltásával az idősotthonokban lakók oltása is. 

Második oltás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház dolgozóinak egy része már a második oltáson is túl van, az oltást végző egyik főorvos szerint mindenkinek jó tapasztalatai vannak a vakcinával kapcsolatban, mondta el dr. Fábián Antal főorvos.

„Semmiféle reakcióval nem találkoztunk még sem az első, sem most a második oltásnál.” 

Országszerte több mint 6500 embernek adták már be a védőoltást az idősotthonokban, ezen a hétvégén, 34 helyszínen 3400 ember kaphatta meg a Moderna vakcináját. 

„December 27-től kezdődően első körben a nyíregyházi kórház oltópontjain kezdtük el az első oltások beadását, majd bekapcsolódtak már az első oltásokba is a fehérgyarmati, mátészalkai és nagykállói telephelyeink oltópontjai. Ez azt jelenti, hogy a második oltásokat már minden egészségügyi dolgozó a saját telephelyén tudja felvenni, illetve a megyében a Felső-Szabolcsi Kórház, a Kisvárdai Kórház is oltópontként működik néhány napja, az ő dolgozóik is első, illetve második oltásra már ott jelentkeznek” – tájékoztatott dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Jósa András kórház főigazgatója. 

Az oltásra való jelentkezés továbbra is önkéntes – tette hozzá a főigazgató. Azok a dolgozók, akik éltek az oltás lehetőségével, három hét múlva, plusz egy hét várakozási idő elteltével válnak védetté. Bár az oltások hatékonysága változó a koronavírus-fertőződés szempontjából, de a szakemberek szerint abban mindegyik megegyezik, hogy megakadályozzák a betegség súlyossá válását.