Ökológiai állapotfelmérés – Határon átnyúló program indul a Felső-Tisza vidéken
Fotó: Szarka Lajos

A Tisza természeti értékeinek megőrzéséért indított májusban egy határon átnyúló, kétéves projektet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal három közreműködő partnerrel. A program részeként egy ökológiai állapotfelmérés történik a Felső-Tisza és mellékfolyói térségében, azzal a céllal, hogy megőrizzék és javítsák a folyó ökológiai állapotát.

A Tisza mint természeti érték megóvása egyszerre gazdasági és érzelmi kérdés, mondta Román István a környezetvédelmi projekt sajtótájékoztatóján. A 24 hónapos, határon átnyúló programban Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna szakemberei dolgoznak együtt, közel 505 ezer eurós költségvetésből. A folyó turisztikai szerepe is jelentős, ahhoz, hogy még vonzóbbá tudják tenni a turisták számára, még jobb vízminőségre van szükség. Ezt a célt is szolgálja az új projekt.

Fontos az együttműködés

„A Tiszának és mellékfolyóinak az állapotán akkor tudunk érdemben javítani, hogy ha minden országgal, amelynek a területén átfolyik, közösen összefogunk és közös megoldást találunk. Ezért fontos azt, hogy egy olyan program keretében nyertük el a támogatást, amely négy ország partnerségével valósul meg, így gyakorlatilag a Felső-Tisza és mellékfolyóit lefedjük. Én azt remélem, hogy a közös munka eredményeképpen a Tisza ökológiai állapotán még tovább tudunk javítani. Nagyon fontos az a fejlesztés, ami a tavalyi évben indult meg és aminek az eredményeképpen az uszadék egy jelentős részét a Vízügyi Igazgatóság már képes legyűjteni. Ez a mi programunk valahogy jelképesen ehhez is kapcsolódva a Tisza ökológiai állapotának a további javítását célozza meg.” - mondta Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott.

Ökológiai állapotfelmérés

Ha a folyó természetességét nézzük, a Felső-Tisza vidéke őrizte meg azt a legjobban, de a folyamatosan érkező hulladék sokat ront a jelenlegi jó helyzeten – mondta a projekt szakmai feladatainak végrehajtását koordináló Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály vezetője. 6-7 évvel ezelőtt már készült egy hasonló felmérés, most ismét szükség van az új adatokra.

„Ha az idő engedi, ősszel egy mintavételezéssel fogunk indulni, ami a partnerekkel együtt Erdélyben, illetve Kárpátalján és Magyarországon fog megvalósulni. Ez egy mintavételt jelent, ami a halaknak a kifogása, beazonosítása, visszaengedése, fitobentoszból mintavételek, ezeknek a későbbi kiértékelése, a szennyező források feltárása, tehát akár telepi bejárással, akár a hatóságoktól megszerzett adatokkal, ezeknek az elemzése és majd ennek a kiértékelését követően határoznánk meg azokat azokat az akciókat, azokat a feladatokat, hogy milyen intézkedések szükségesek egyes élőlényeknek a védelme érdekében, mi az, ami nagyon jó állapotú, mi az, ami kevésbé, mire kell figyelnünk.” - tette hozzá Rozinka Zsolt Illés, a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály vezetője.

Szemléletformálás

Az akcióterv elkészítése mellett a szemléletformálás is fontos célkitűzése a projektnek. Ezért a vizsgálatok eredményeit a helyiekkel is ismertetik majd, hogy az ott élők is tudják milyen értékek mellett élnek és ők mit tehetnek azok fennmaradásáért, várhatóan a célterület lakosságának természetvédelmi érzékenysége is javul majd ennek köszönhetően. Kárpátalján a hulladékgazdálkodás előremozdításán is dolgozni kell a jövőben, hogy a Felső-Tisza és a mellékfolyói ne egy szemétlerakóként szolgáljanak – tette hozzá a főosztályvezető.