Új körforgalom a Korányin – Kedden indul a kivitelezés a Csaló közi csomópontban

Jövő héten indul az új körforgalom kivitelezése a Korányi Frigyes úton. A forgalmas és balesetveszélyes Csaló közi csomópont teljes megújítása várhatóan az ősz elejére készülhet el. Mindez annak a programnak a része, melynek keretében tavaly felújították a város egyik meghatározó útját, a Kosbor utcától a sóstóhegyi kereszteződésig. A következő, nagyjából három hónapban forgalomkorlátozásokkal, torlódásokkal kell számolni az érintett szakaszon.

 

A Nyíregyházi Televízió tudósításának első kockáin is jól látszik a határa a tavaly felújított szakasznak és annak a résznek, amit a Csaló közi körforgalom idei megépítése miatt hagytak ki az aszfaltozásból.

Tavaly a Korányi, most a körforgalom

Köztudott, hogy 2019-ben megújult egy nyertes önkormányzati, uniós projekt részeként a Korányi út a Kosbor utcai körforgalomtól egészen a sóstóhegyi kereszteződésig. Ennek a programnak a része a forgalmas és balesetveszélyes Csaló közi csomópontnál egy körforgalom építése, melynek megvalósítása a hosszadalmas lakossági egyeztetések, fórumok miatt csak most kezdődhet el, a KE-VÍZ 21 Zrt. kivitelezésében.

Hétfőn átveszik, kedden kezdik

A projektvezető és helyettese mutatja a helyszínen a tervrajzot, melyből jól látszik a munkavégzés területe, amely hivatalosan június 22-én, hétfőn válik azzá, s másnap, kedden indul a munka, a Csaló közi részen, lezárással. – Június 23-án fogjuk lezárni a Csaló köznek a Korányi-Lengyel utca közötti ágát. Ott kezdjük el a munkavégzést közműkiváltásokkal, burkolatbontással. Ezt követően fogunk fordulni és a Csaló köznek az ABC oldali ágát zárjuk – tájékoztat összefoglalva Tamás Ádám.

Rövid idő alatt, szeptemberre

A projektvezető-helyettes szerint a helyzet már csak azért sem egyszerű, mert noha általában egy félév áll rendelkezésre egy körforgalom megépítéséhez – gondolva például az egyik, most készülő örökösföldire, a Család utca - Belső körút csomópontban – itt viszont nagyjából három hónapjuk van, ami ugyan belecsúszik az iskolakezdésbe, de legalább az ősz elejére befejeződik.

Nehezítenek a közművek

Ám a szemnek kevéssé látványos közműkiváltások sok időt vesznek el, s akár a terveket is boríthatják. Mint a legtöbb csomópontban, itt is sűrű a közművesítettség, hírközlő kábelek, elektromos földkábelek, közvilágítás, csapadékvíz elvezetés, ivóvíz, gázvezeték – lesz mit keresni a föld alatt. – A városnak ez egy külterületi szakasza volt korábban, mielőtt beépítették és abból az időből nincsenek közműnyilvántartások. Tehát amik a szolgáltatók által nyújtott terveken szerepelnek, magáról a hálózatról, nem biztosak. Ezek majd akkor fognak kiderülni, amikor elkezdjük a munkát, elkezdjük bontani az aszfaltot, a betonburkolatot. Reméljük a legjobbakat, és hogy minden a terv szerinti helyen van – fogalmazott Tamás Ádám.

A buszok útvonala is módosul

Ami a konkrét lezárásokat illeti: a munkálatok első fázisában, június 23-án, kedden 7:00 órától lezárják a forgalom elől a Csaló közt mindkét irányból a Korányi út - Lengyel utca közötti szakaszon. Burkolatbontási, fakivágási, valamint bozót-, cserjeirtási munkálatokkal kezdenek. A forgalomkorlátozás érinti a menetrend szerint közlekedő volánbusz járatokat, amelyek ideiglenesen a Korányi - Eperjes - Gádor Béla, Lengyel utca (egyirányúsítva) - Csaló köz (és ugyanitt vissza) útvonalon közlekednek majd. A Korányi út - Csaló köz kereszteződésben lévő buszmegállót a belvárosba vezető oldalon lezárják. A korlátozás előreláthatóan június 30-ig lesz érvényben.

Második szakasz: júliustól, szintén lezárásokkal

A kivitelezés második szakaszában, várhatóan július 1-jétől lezárják a Csaló közt mindkét irányból a Korányi - Lengyel utca közötti szakaszon, valamint a Korányi - Kalevala sétány közötti szakaszon (a Privát ABC parkolói előtt). Az ABC átmenetileg a Kalevala sétány felől lesz megközelíthető. A Korányi út 52-77. szám közötti szakaszon szintén július 1-jétől lezárják a félpályát, ezért jelzőlámpával irányított, váltakozó irányú forgalom lesz biztosítva az arra közlekedőknek. De az egész időszakra érvényes, hogy kisebb-nagyobb korlátozások, lezárások lesznek, viszont, ha torlódásokkal is, a Korányin mindig lehet majd haladni.

Számítani kell a torlódásokra

A cél az, hogy minél hamarabb befejezzék. – A határidő szeptember második felére esik, akkor már az iskola elkezdődik. Szeretnék addigra elérni, hogy a Korányi két irányban használható legyen. De addig biztos, hogy komoly korlátozásokra lehet számítani. A Csaló köz szinte végig le lesz zárva, a Korányin várhatóan július elsejétől váltakozó irányú forgalom lesz, ami biztos fennakadásokat fog okozni, lévén, hogy elég forgalmas útszakaszról van szó – mondta a KE-VÍZ 21. Zrt. projektvezető-helyettese.

Türelmet és megértést kérnek

A beruházásoknál szokott kivitelezői mondat most is érvényes: kérik az érintett útvonal mellett lakók és az arra közlekedők türelmét és megértését, egyben a gépjárművezetőket, hogy fokozott figyelemmel és ne megszokásból közlekedjenek.