Ökodiák Barlang a Kossuthban – Laboratóriumok és szaktantermek segítik a diákokat
Fotó: Szarka Lajos

Laboratóriumok és szaktantermek készültek a magas szintű természettudományos oktatás támogatására. Közel 75 millió forintos pályázati támogatás segítségével készült el a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban filmkészítésre alkalmas Oktató Stúdió, illetve két laboratórium szertárral, melyek a természettudományos tárgyak órai és tanórán túli oktatását támogatják.

A fenntartható fejlődés és gazdálkodás, a globális felmelegedés, innováció és digitalizáció szerepel az EFOP pályázat témái és módszerei között. Az eszköz az élménypedagógia. A pályázat közel 75 millió forintos támogatási összegét saját erővel, illetve fenntartói pályázattal egészítették ki, így készült el a B. épületben a kémia – biológia, emellett a matematika, fizika és földrajz tudományokat kiszolgáló laboratórium szertárakkal, illetve több szaktanterem.

Két nagyon modern laboratóriumot tudtunk kialakítani, melyeket iskolánk volt kutató diákjairól neveztünk el. Kabay Laboratórium és Szalay Laboratórium. Ez biztosít lehetőséget a természettudományos tantárgyak iránt érdeklődő tanulók emelt szintű képzésében a kísérleteken alapuló, és nagyon modern digitális eszközöket is felhasználó oktatás megvalósítására.

- fogalmazott Babicz Gyöngyi Ilona, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója.

Az élménypedagógia, és az iskolában bevezetett média–informatika  tudományának oktatására alkalmas Stúdiót is kialakítottak az intézményben.

Ezzel a lehetőséggel egy évek óta álmodott terv vált valóra, hiszen az infrastrukturális háttér kiszolgálja a tagozat szintjére emelt természettudományos tárgyak tanítását is, de az órán túli szakköri foglalkozásokat, s a nagyon is nem hagyományos oktatási módszerek alkalmazását is.

Így részletezte Barkó Lajos, az iskola tanára:

Igyekszünk a gyerekeket minél jobban bevonni abba, hogy a szelektív hulladékgyűjtésre, környezetünk megóvására figyeljenek. Igyekszünk természetjáró programokat szervezni, ahol megismerhetik a védett állatokat, növényeket, természeti értékeinket. Erre szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni. Én úgy látom, hogy a gyerekek élvezik ezt, mert aktívan vesznek részt, tehát kicsit az órai keretekből kizökkenünk, és más szempontból is meg tudjuk az ismereteket mutatni a gyerekeknek.

Az Ökodiák Barlang nem csak a kossuthos diákok számára elérhető, hiszen fogadják a Turóczy Iskola, és a Szent Miklós Görög Katolikus Iskola tanulóit is. 

Ezeket az újszerű oktatási módszereket több mint 20 pedagógus sajátította el a Kossuthból, és az a nagyszerűsége, hogy szinte valamennyi tantárgy oktatásában, minden szinten alkalmazható. A szakköri tananyag, az innovációs műhelyek és közösségfejlesztő, interaktív programok tanár és diák számára egyaránt élményszerűvé teszik az iskolát.

Kapcsolódó galéria

Tantermi fejlesztések a Kossuth gimnáziumban