Nyugodtabb lehet a Tisza mentén élők álma

Hétvégén a Tisza vízszintje 3 nap alatt több mint 9 métert emelkedett, és a felső szakaszán ki is lépett a medréből. A megáradt folyó Ukrajnában milliárdos károkat okozott, Magyarországon azonban csak az árterületeket öntötte el.

2001-ben nem volt ilyen szerencséje a megyének. Akkor a határokon innen is hatalmas pusztítást végzett a Tisza. Tarpánál átszakadt a gát, 8 települést öntött el a víz és további 34 faluban okozott károkat. A kormány akkor úgy döntött, egy nagyszabású árvízvédelmi terv segítségével növeli a folyóvölgyekben élők biztonságát. Új töltések épültek, és több mint 300 milliárd forint felhasználásával eddig 5 árapasztó tározó is épült.

A hatodik árapasztó tározót ma adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpán, éppen ott, ahol 2001-ben átszakadt a Tisza gátja. Az új tározó 19 települést véd és 23 ezer ember biztonságát szavatolja.

– A már elkészült 5 tározó és a ma ünnepelt 6. segítségével egy rugalmasabb rendszert kapunk, hiszen ezeknek köszönhetően a hatásterületen az árvízcsúcsokat akár egy méterrel is csökkenteni tudjuk. A beregi tározó szerepe ettől még több is, mert hiszen egy esetlegesen Ukrajnában keletkező jobb parti, jobboldali töltésszakadásnál a mederből kilépő vizeket itt a beregi tározóban lokalizálni tudjuk... – fogalmazott Somlyódi Balázs, az OVF főigazgatója.

A beregi árapasztó építése 2014-ben kezdődött. Uniós és hazai források felhasználásával több mint 33 milliárd forintból készült el. A 70 millió köbkilométer víz befogadására alkalmas tározó 60 négyzetkilométeren terül el.

– Magyarország Európa egyik legveszélyeztetettebb országa, ami az árvizeket illeti. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pedig ezen belül is az egyik lebegtetettebb régió, ezért számukra gyakorlatilag létkérdés, hogy megértsük a természet erőit és körültekintően bánjunk velük – tette hozzá Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter.

Az új árapasztó átadásán az is kiderült, a kormány folytatja a megkezdett árvízvédelmi programot. A következő 5 évben új töltések épülnek országszerte, és 270 milliárd forintot fordítanak vízügyi fejlesztésekre. Az összeg jelentős része a Tisza völgyében hasznosul majd.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: MTI)