Nyolc év után ismét nemzetközi kórusversenyen a Cantemus Vegyeskar
2008 óta nem szerepelt nagy nemzetközi kórusversenyen a Szabó Soma karnagy vezette Cantemus Vegyeskar. Akkor a spanyolországi Tolosában két első, egy második, egy harmadik díj mellett, egy különdíjat és a verseny Nagydíját is megnyerték.

Mivel előtte számos versenyen szerepeltek kiválóan és egyre szaporodtak a hazai és külföldi egyéb koncertfelkérések is, úgy határozott a vezetőség, hogy egyelőre nem indulnak tovább nemzetközi kórusversenyeken.

Most azonban – némiképp a kórustagok nyomására is – ismét megmérettetik magukat a spanyolországi Cantonigrosban július 14-17. között a 34. alkalommal megrendezésre kerülő kórusversenyen, ahol három kategóriában is pódiumra állnak. A versenyen 29 kórus képviselteti magát szerte a világból, az európai országok mellett Kínából, Nepálból, Brazíliából és Venezuelából is érkeznek kórusok. Hazánkat a Cantemus Vegyeskar egyedül képviseli. A nagyszabású rendezvény július 14-én a nyitó koncerttel veszi kezdetét, majd másnap indulnak a különböző kategóriák versenyei, ahol a Cantemus Vegyeskar délelőtt a vegyeskari kategóriában, délután pedig a nőikari kategóriában adja elő műsorát, ahol egy kötelező mű mellett három szabadon választott kórusművet énekelhetnek összesen 15 perc időkorláttal. Július 16-án pedig a folklór kategóriában mutatkoznak be, ahol ismét három művel állnak színpadra. A verseny érdekessége, hogy nem csak kórusok, hanem tánccsoportok is indulhatnak rajta, természetesen a saját kategóriájukban. A verseny pénzdíjas, az anyagiakon túl azonban jóval nagyobb a tét. Életre szóló sikerélményt és hatalmas önbecsülést adhat a közösségnek és ezáltal hazánknak is egy nemzetközi versenyen való sikeres szereplés és tovább erősítheti a kitartó, magas színvonalú szakmai munkában való hitüket.

Ezt nyilván nem lehet a véletlenre bízni, így aztán a vegyeskar az itthoni intenzív próbák mellett július 9-től 13-ig Francis Steele angol régizene énekes, a világhírű Tallis Scholars és a The Sixteen basszistájának dél-franciaországi birtokán, Roujanban készül fel a versenyre, ahol ez idő alatt két koncertet is adnak Roujanban és Fontésben. Onnan július 14-én indulnak tovább Barcelona felé, ahol 18 órai kezdettel a barcelonai magyar nagykövetség segítőkészségének köszönhetően az Antoni Gaudi világhírű építész által megálmodott fantasztikus Sagrada Familia (A Szent Család engesztelő templomának) altemplomában adhatnak koncertet. Innen még a koncertet követően indulnak Vicbe, ahol a verseny ideje alatt lesznek elszállásolva, majd a versenyt követően 19-én érkeznek vissza Nyíregyházára.

Szilágyi Szilárd