Nyitások és zárások: ezek az üzletek és szolgáltatások maradhatnak nyitva
Fotó: Illusztráció

Pénteken megjelent a kormányrendelet, amely a március 8-tól hatályba lépő intézkedéseket tartalmazza, felsorolja azokat az üzleteket és szolgáltatókat, amelyek nyitva maradhatnak a korlátozások idején is. A rendelet egy sor kivételt ad, azonban jellemzően az ott foglalkoztatottak kivételével tilos az üzletekben tartózkodni.

 

A rendeletben meghatározott időben és feltételekkel megengedett a tartózkodás és a vásárlás a benzinkutak és élelmiszerboltok mellett a dohányboltok, piacok, kisállatboltok üzleteiben, ahogyan az építőanyagokat árusító üzletek is nyitva tarthatnak. A háztartási berendezéseket és elektronikai cikkeket árusító egységek viszont nem fogadhatnak vásárlókat. Nyitva tarthatnak továbbá a jogi szolgáltatást nyújtók, a járműszervizek, állatorvosi rendelők, valamint a posták, járműkölcsönzők, a számítógépszervizek és a lottózók, valamint egyéb fontos szolgáltatók is. Az elvitelre történő ételvásárlás pedig továbbra is megengedett maradt.

Az előzetesen bejelentettek szerint az óvodák bezárnak, a többi oktatási intézmény digitális oktatásra tér át. Az oktatási intézmények kollégiumai az oktatási intézmény igazgatója döntése szerint működnek tovább.

A koronavírus-járvány miatti védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló pénteki kormányrendelet érinti az energia- és közműszolgáltatók ügyfélszolgálatainak működését is. A személyes ügyintézés a korlátozások alatt szünetel valamennyi szolgáltatónál. Ezért arra kérik az ügyfeleket, hogy ügyeiket digitális platformokon, online, telefonon, illetve e-mailben intézzék. Arra is felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy a várhatóan megnövekvő telefonos forgalomra tekintettel az ügyfélszolgálatokat csak sürgős és valóban fontos esetekben hívják, és lehetőség szerint használják a szolgáltatók online felületeit. A szolgáltatók munkatársai az egészségvédelmi előírások maximális betartása mellett a fogyasztók ingatlanjaiban továbbra is elvégezhetik a mérőórák leolvasását és az ellátásbiztonság érdekében halaszthatatlan karbantartásokat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint a központi ügyfélszolgálatain a személyesen megjelenő ügyfeleket előzetes időpontfoglalás alapján fogadja. Az egészségügyi szolgáltatási járulék ügyintézése, a csekkigénylés és a beadványok beadása időpontfoglalás nélkül is intézhető. Azt írják, a személyes ügyintézés helyett célszerű otthonról kapcsolatba lépni a NAV munkatársaival. A gyors és rugalmas ügyintézést a NAV elektronikus szolgáltatásai biztosítják. Ha mindenképpen szükséges, a személyes ügyintézéshez a NAV weboldalán keresztül lehet időpontot foglalni.

A korlátozó szabályok betartásáért a tulajdonosok felelnek, az intézkedések ellenőrzését a rendőrség a katonaság segítségével végzi. A szabályszegőkre 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, a rendelet május 23-ig hatályos, az abban foglalt intézkedések alkalmazási határideje viszont egyelőre március 22-e, hétfő.